vineri, 3 aprilie 2009

Cuvinte rânduite (leapsa primita)

Uite-ma ca mai raspund unei lepse date de aceasta data de catre Jean Bica. Am sa incep timid, dar sigur sa raspund unor intrebari din sfera literaturii, insa fara a avea vreodata pretentia de a fi considerat mare om al operei literare. Fara a mai face prea multa gargara eu zic sa trec la treaba cu prima intrebare:

1.Care este cartea/autorul pe care o/il vezi ca « Suprema »/”Supremul” ? Pe care ai/l-ai pune-o in rama ? (daca sunt mai multe/multi, enumera-le/enumera-i !)

N-am sa pun vreodata in pozitia cartii supreme o lucrare gen Biblia sau orice altceva cu spectru religios deoarece am multe momente in care credinta mea in Dumnezeu (si totusi scriu cu "D" mare) este pusa sub semnul intrebarii. Cred ca cea mai potrivita carte ca fiind suprema ar fi una de psihologie, carte al carei autor nu mi-l amintesc, iar titlul era simplu "Psihologie generala". Cert este insa ca am avut foarte mult de invatat din ea, chiar daca sunt momente cand uit sa pun in practica anumite chestii interesante si extrem de utile...


2.
Ai carti pe care consideri ca le-ai fi scris mai bine ? (Daca esti autor al unei carti) Consideri ca esti un scriitor bun ?

Chiar daca ma chinuie talentul in a scrie diferite poezii, unele mai bune, iar altele mai rele, considider ca nu am fost facut pentru a scrie chestii de literatura sau cine stie ce altceva. Insa daca ma pui sa redactez chestii juridico-administrative, aici pot spune ca ma pricep mai bine, e mai pe sufletul meu.


3. Despre ce carte, autor sau personaj nu ai putea sa spui nimic critic ?

Eu cred foarte mult in "licentia poetica", iar din acest motiv mi-e greu sa critic un autor, asta pentru ca el are dreptul sa foloseasca ce mijloce de redare doreste, insa fara a fi judecat (criticat). In concluzie, multora nu le pot reprosa nimic pentru ca ei se bucura de "imunitatea artistului". Totusi daca ar fi sa nu fie aceasta "licentia poetica", cred ca nu as avea ce sa-i reprosez lui Bacovia, eu il admir foarte mult si imi plac la nebunie poeziile lui, chiar si asa ... sumbre cum sunt.

4. Ai participat vreodata la sarbatorirea unei carti, unui autor ?

Nu stiu cat de oportuna este sarbatorirea unei carti, insa consider ca cei sarbatoriti prin mijloacele unei ceremonii discrete ar trebui sa fie marii artisti pe care literatura i-a avut si nu asa, orice pe banda rulanta... Carte nu trebuie sarbatorita, ci creatorul ei... izvorul de talent trebuie apreciat mai mult, caci datorita lui acea creatie inca mai sta in biblioteca noastra. Tot asa, concluzionand, pot zice ca nu am sarbatorit niciodata o carte sau vreun autor, insa am organizat ceva concursuri de poezie in memoria unor mari poeti ai Romaniei. Oricum, " a sarbatorii" este relativ... asa ca, no comment!


5. Literatura romana ti se pare ca merita apreciata ? O faci in vreun fel ?

Orice literatura trebuie apreciata, insa noi in Romania stam foarte prost la capitolul promovarii a orice este romanesc. Vad si ma ingrozesc cum renuntam la valorile noastre, la muzica nostra, la tot ce-i romanesc, in favoarea importurilor de toate felurile (nu doar materiale) straine. La radio rar mai auzi o melodie in limba româna, in supermarket (uite cuvantul englezesc) doar produse de provenienta straina, pe rafturile unei librarii din ce in ce mai putina literatura romana, asta datorita noua, ca neh... cumparam doar ce-i strain. Ne cam pierdem identitatea...
Dupa cum am spus si mai sus, am promovat literatura romana prin concursurile de poezii in memoria diversilor poeti de valoare ai Romaniei, am stimulat elevii de liceu si nu numai, sa creeze, sa afiseze ce au creat si sa nu le fie teama sa arate lumii ca noi romanii inca mai avem suflete de arta.

6. Ai aruncat vreodata o carte ? Ai arunca ?

Multi ar zice ca sunt simple hartii, insa sunt mai mult decat atat. Nu am aruncat carti si nici nu as arunca. Tot ce nu-mi mai trebuia si poate nu am mai avut loc unde sa le tin, ca neh... noi in Romania nu suntem atat de bogati incat sa avem o camera mare unde sa tinem cartile vechi, insa atat de valoroase, le-am dat cadou prietenilor care aveau nevoie de ele prin natura bogatiilor din interior.

7. Sau ai vandut vreodata o carte ? Ai vinde ?

Nu am vandut niciodata o carte, chiar nu m-am gandit sa fac bani de pe urma lor. Si asa dorinta de a citi ceva este din ce in ce mai scazuta, o spun pentru ca o simt chiar si pe pielea mea, astfel dãruind-o si oferind o recomandare despre ceea ce reprezinta acea carte, poate (cat de cat) voi deschide apetitul cuiva.

8. Ai furat vreodata o carte ? Ai fura ?

Sincer? DA, am furat-o cu toata constiinta si nu-mi pare rau. In fapt, eram in casa pe o matusa o inchiriase, iar acolo era o camera plina cu carti superbe (totul se petrecea in Italia). Rasfoind o carticica, am dat peste multe cugetari despre dragoste, toate scrise in limba italiana. Cartea respectiva era plina de astfel de ganduri, astfel ca nu m-am putut abtine si i-am zis matusii " Imi pare rau pentru propietara casei si a lucrurilor din ea, insa asta-i prea belea ca s-o las aici" si am luat-o.

9. Ai criticat un autor sau o carte fara sa o/il cunosti ?

Nu mi se prea intampla asta, de fapt ma cam abtin sa comentez lucrurile despre care nu stiu ceva concret. Atunci cand mi se cere parerea despre o chestie de care nu am habar, ma scuz frumos ca nu am cunostinte in acea chestie si asta este..... Mai bine filosof tacut decat prost cu gura mare...

10. Ti-ai insusit vreodata creatia unui alt scriitor (blogger) ? Ai face-o ?

Da, pe blog a mai preluat cate ceva, insa de fiecare data am specificat sursa, altfel nici nu se pune problema. Nu-mi place sa-mi insusesc chestii ce nu-mi apartin, chiar pun sursa de fiecare data, asa mi se pare normal. Mie mi s-a intamplat sa-mi fie copiata o postare in totalitate, iar sursa sa lipeasca. Personal o consider lipsa totala de fair-play (ca noi romanii tot am imprumutat o groaza de englezisme)


Cam atat, hai ca ne auzim dragi cititori !
Apropo, azi e chiar un soare frumos pe cer :P


0 comentarii:

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki