joi, 8 octombrie 2009

20 de ani de la Revolutie. Cum ar fi aratat viata gay daca nu s-ar fi intamplat?

Mai sunt doar 3 luni pana se implinesc 20 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, 3 luni pana cand iarasi Revolutia va tine prima pagina a ziarelor, analizele politice vor umple sticla televizorului. Vor fi cautati iarasi vinovatii, vor iesi alte si alte detalii la suparafata, unele adevarate, altele inchipuite. Nu se intreaba nimeni:

Oare cum ar fi fost viata gay in Romania daca Revolutia n-ar fi fost?

La intrebarea asta, cu siguranta e greu de gasit un raspuns concret, dar in mod cert, viata gay n-ar fi fost nici macar putin din ceea ce traim astazi, putin ce pe noi ne nemultumeste, dar pentru cei de atunci era un vis.

Aveam un an la Revolutie, nu imi aduc aminte nimic. E normal! Insa mi-au fost povestite destule despre viata de atunci. Bunicul meu, un istoric cum rar mai gasesti, dar si un povestitor priceput, mi-a redat in detaliu ceea ce inseamna sa traiesti inainte de Decembrie `89. Pentru unii era mai bine, pentru altii mai rau...

Viata gay de dinainte de `89 n-am aflat-o din povestirile bunicului, ci pur si simplu din vorbele celor ce au trait pe atunci. Se poate vedea si acum teama din ochii lor atunci cand aduc in discutie regimul de atunci.

Câti gay nu au fost nevoiti sa-si intemeieze familii heterosexuale pentru a scapa de presiunile sistemului si chiar ale societatii? Aceste presiuni le intanlim si astazi din cauza societatii, insa parca nu mai sunt la fel de mari ca atunci. Totusi exista.

Câti oameni nu au fost bãtuti si chiar inchisi de cãtre autoritatile regimului comunist, doar pentru ca erau gay? Multi, foarte multi. Numai ei stiu prin cate umilinte si suferinte au trecut din cauza faptului ca simteau iubirea altfel decat majoritatea. Chiar si personalitati gay din vremea regimului comunist au pierit in urma inscenarii unor crime pasionale de catre fosta securitate. Câti n-au murit chinuiti prin inchisori? Câti nu si-au gãsit sfârsitul in inchisoare de la Sighet?
Multi oameni importanti, fie ei gay sau str8.


Pe atunci nu exista Gayromeo, Gaydar, etc. Din cate mi s-au povestit, barbatii se agatau doar prin toaletele si baile publice sau pe plaja dintre Mamaia si Navodari. Era un subiect extrem de tabu pe atunci. Nici macar nu se folosea termenul "gay".


Viata gay in Romania daca n-ar fi existat Revolutia...

Nu foarte greu de ghicit. Cu siguranta ar fi fost la fel, mai nimic schimbat. Aceleasi chinuri, aceleasi suferinte, aceleasi abuzuri ale regimului, aceleasi ascunzisuri. Dar oare ar mai fi fost poporul român atât de rãbdãtor incât sã mai suporte incã 20 de ani de comunism? Totusi chiar a fost Revolutie?

Multe intrebari fara un raspuns clar.
Nu am sa incep sa-mi dau cu parerea, o vor face altii peste trei luni, apoi peste un an, peste doi ani...

3 comentarii:

Anonim spunea...

mai erau locuri ... de ex. herculane ( era un loc foarte cunoscut pt comunitate ), saunele, parcurile, strandurile, baile de la camine ( intradevar, era un pic can dificil, dar nu atat de tare incat sa nu gasesti cate unu, dai care sa fak dush de 3, 4 ori pe seara ) si multe alte locuri care acu pot sa zic ca sau mutat pe gayromeo, gaydar, gaybucuresti, gayclub, etc

Stoicescu A. spunea...

Eh, cu siguranta sunt multe lucruri pe care eu n-am cum sa le cunosc. Am spus atat cat am stiut.

Oricum, e binevenit orice mesaj prin care aflam lucruri noi despre cum era inainte, poate cineva care a trait pe vremea aceea si are blog, ar putea sa ne povesteasca in linii mari cateva amanunte.

Cristian spunea...

Cu siguranta ar fi util ca acei gay care au trait acele vremuri sa povesteasca ca sa stim si noi mai multe.

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki