marți, 13 octombrie 2009

Cum a fost şantajat şeful spionajului austro-ungar (Alfred Redl), care era homosexual

Fiind trataţi în acest fel în cele mai dezvoltate state ale lumii, homosexualii nedescoperiţi, aflaţi în posturi deţinătoare de mari secrete, prezentau riscuri imense, deoarece puteau fi recrutaţi uşor de către serviciile de spionaj străine, consecinţele fiind uneori de-a dreptul catastrofale.

Cel mai răsunător caz de spionaj, reţinut de istorie, construit pe bază de şantaj sexual, a fost cel al colonelului Alfred Redl (1864-1913) din armata imperială austriacă. Deşi era de origine socială modestă, făcând dovada unor calităţi excepţionale de inteligenţă, la vârsta de 14 ani a fost admis în Şcoala Militară din Lemberg, având o carieră strălucită. Cunoştea mai multe limbi străine şi avea calităţi organizatorice de excepţie. În anul 1900, având gradul de colonel, Alfred Redl a fost numit şeful serviciului de spionaj şi contra-spionaj al Imperiului Austro-Ungar. Strălucitul ofiţer austriac avea însă un punct extrem de nevralgic, pe care a reuşit să-l ascundă faţă de şefii lui ierarhici şi anume acela că era un homosexual înfocat. Fiind de tip activ, A. Redl căuta compania unor tineri, ocazii cu care se preta la adevărate orgii. Acest lucru a fost descoperit de către ataşatul militar al Rusiei la Viena, care l-a şantajat şi recrutat.

Spionajul rusesc l-a „aprovizionat” pe colonelul A. Redl cu un număr considerabil de amanţi tineri şi i-a pus la dispoziţie mari sume de bani. În schimbul acestora, colonelul Redl Ie-a transmis ruşilor planul de mobilizare al armatei austro-ungare, precum şi planurile de operaţii din zonele de nord-est ale imperiului. Datorită acestora, trupele austro-ungare de pe frontul din Galiţia au suferit înfrângeri catastrofale, mai ales în primul an de război.

În anul 1912, colonelul A. Redl a fost promovat în funcţia de şef de stat major al armatei austriace de la Praga, de unde a continuat să furnizeze informaţii Rusiei. Ulciorul nu merge de multe ori la apă. Cheltuielile lui extravagante nu au scăpat atenţiei serviciului de contraspionaj. El a fost demascat atunci când a ridicat o sumă foarte mare de bani primiţi prin poştă de la Sankt Petersburg.

Supus interogatoriului, A. Redl şi-a recunoscut trădarea. Pentru a se evita un scandal de proporţii naţionale lui Redl i s-a lăsat libertatea de „a muri ca un ofiţer”. I s-a pus la dispoziţie un pistolet Brawning, cu care colonelul Alfred Redl şi-a tras un glonţ în tâmplă în camera lui de hotel din Praga, în după-amiaza zilei de 24 mai 1913, lăsând un bilet cu următorul cuprins: „Pasiunea şi necredinţa m-au distrus. Rugaţi-vă pentru mine. Plătesc cu viaţa păcatele mele”. Fapta colonelului A.Redl, prin consecinţele pe care le-a avut asupra soartei Imperiului Austro-Ungar, se înscrie printre cele mai mari acte de trădare din istoria spionajului.

Material preluat de pe Secretele lui Lovendal

0 comentarii:

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki