duminică, 25 octombrie 2009

Stare de spirit & Perceptie

Se discuta foarte mult despre cum percep oamenii anumite lucruri, despre elementele ce influenteaza acest fapt, dar si despre modalitatile de a transmite mesaje care sa fie primite intocmai cu sensul dorit de emitator, oricare ar fi el. De aceea am decis sa abordez subiectul perceptiei asupra lucrurilor si cum difera el in functie de starea de spirit a ficaruia.

Totusi, pentru a arata cat de "problematic" este acest subiect, am sa aduc in vedere chiar o discutie avuta in ultimul an de liceu, nu mai stiu in timpul cãrei ore, cand un coleg de-al meu s-a intrebat daca noi percepem culorile la fel fiecare in parte, daca acel rosu care-l vedem noi, il vad toti cu aceiasi intensitate. Ei bine, nu avem de unde sa stim acest lucru, mai ales ca de multe ori se intampla ca unii sa nu cada de acord asupra anumitor nuante putin mai speciale.

Pana la urma nu totul se rezuma la culori, putem vorbi si despre discursuri, fraze, propozitii, afirmatii, cuvinte, peisaje, picturi, melodii, simple sunete sau cine stie ce altceva, care sunt percepute in mod diferit.

Eu am sa vorbesc putin despre perceptie in functie de starea de spirit, chiar daca nu neaparat in in legatura cu o culoare sau o simpla propozitie, aceasta avand un rol foarte important in receptarea unor informatii.

Imi aduc aminte cum intr-o perioada eram oarecum fara chef de nimic, fara nicio speranta, oarecum in depresie. Soarele stralucitor imi parea atat de negru, oricarui lucru bun ii prevedeam un sfarsit rapid, iar zambetul oricarui om mi se parea atat de fals.

La un moment dat, pe neasteptate a aparut un baiat, o persoana speciala in viata mea, tocmai atunci cand totul parea ca nu are rost. Totul in jurul meu incepuse a prinde viata, eu devenisem o persoana foarte tonica, chiar daca asa sunt de cele ai multe ori, atunci era cu totul si cu totul special.

Aceasta schimbare, aceasta lumina aparuta in viata mea m-a facut sa vad complet diferit lucrurile in acea perioada. Tin minte ca petrecusem o seara impreuna, era prima noastra seara cu adevarat fermecata, o seara de vis in care am fost tinut strans in brate exact ca in visele noptii, nefiind vorba de sex carnal, ci pur si simplu de compozitia chimica a acelei seri, acea "mireasma din aer", acea stare de bucurie. Dimineata, din motive obiective, a trebuit sa plec. Daca ar fi sa-ti spun acum in mod obiectiv, era o dimineata urâtã, cerul era innorat si destul de frig. In acea dimineata, datorita starii mele de spirit, era una din cele mai frumoase dimineti. O dimineata in care cerul imi parea roziu, aerul parca era unul de fericire, iar lipsa soarelui nu ma afecta deloc, chiar daca in mod normal sunt afectat de acest lucru. De fapt, soarele era in sufletul meu, acum stralucea mult mai puternic si era mai aproape de mine, era doar al meu. Mi se parea ca sunt cel mai norocos om din lume.

Astazi, chiar nu conteaza daca e soare sau nu, nu ma intereseaza pur si simplu. Am o stare aiurea incat orice lucru bun mi-ar zice X, tot nu ar conta, poate m-ar deranja chiar. Perceptia mea asupra lucrurilor e complet diferita. Ma irita multe lucruri care in mod normal, daca starea mea de spirit ar fi buna, m-ar bucura.

Astazi, culoarea verde a tricoului meu nu mai este la fel de verde ca acum o saptamana,totusi asta nu vrea sa insemne ca s-a decolarat din cauza spalarii, ci pur si simplu perceptia s-a schimbat datorita starii mele de spirit.

Poate la gluma care mi-a spus-o un prieten acum doua zile nu as mai reactiona la fel de placut si amuzat, ci pur si simplu i-as da o replica destul de acida.

Stim cu totii, perceptia si starea de spirit sunt intr-o puternica legatura. Pana la urma, toate elementele vietii sunt intr-o puternica legatura, trebuie doar sa stim cum sa le asortam.

Analizati urmatoarea poza!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Da! Intotdeauna am afirmat, ca omul e o fiinta firava si plapanda, cu totii suntem la fel din acest punct de vedere.
Multi ar dori, ca sa fim niste cruditati carnale, fara sentimente, ca sa putem trece peste acele clipe si fapte dezolante, care ne macina in interior, dar eu contrar asteptarilor majoritatii oamenilor, aleg sa-mi afisez foarte vizibil starea pe care o am... Unii mi-au zis ca sunt depresiv, si nu merita sa fiu asa, altii ca-s emo( desi nu agreez nici acest stil printre toate gamele de stiluri), multora nu le place sa vada oameni aflati in ''stari mai joase''...
Nu e bine! Am ajuns sa constientizez faptul, ca fiecare om e atat de sensibil, chiar si cei, care arata o imagine de sine de stanca, invincibila... Din pacate lipsa comunicarii, si nu orice fel de comunicare, ci aceea sincera ne-a facut sa pierdem din statusul nostru uman, din ceea ce implica acest status, adica am devenit mai inumani, mai neinteegatori, mai reticenti fata de ceilalti... Purtarea mastilor cotidiene, care sunt foarte mincinoase fiecare, ne-au dus intr-un stadiu de de dezumanizare... Sa scoatem mastile odata!!! Nimeni nu e mai tare ca celalalt, de ce tot jucam teatru? Merita aceea energie? Chiar merita??? TREBUIE SA NE ESCHIVAM DIN ACEST STADIU !!!, pentru ca nu facem altceva , decat sa ne marim durerile interioare si mai mult...
SOMEBODY STOP ME! acesta e propozitia de final, la care va indemn sa ajungeti, bazata pe filmul The Mask, cu Jim Carrey...
FARA MASTI VA ROG, CU MAI MULTA ATENTIE SI SINCERITATE, CHIAR DACA VEDEM DIFERIT, DEOARECE DE SIMTIT , SIMTIM LA FEL! incognito
Draga gazda a acestui blog, empatizez cu tine:) HANG ON!

Anonim spunea...

Simt nevoia sa revin cu inca un alt comment privind aceasta postare, deoarece citind comment-ul meu anterior, vad ca is cam pe langa subiect, chiar daca subiectul citit ''a dat aripi'' acelor ganduri de ale mele. Fapt datorindu-se tocmai lucrurilor dezbatute in aceasta postare:legatura dintre starea de spirit si perceptie:)
Citind aceasta postare, am avut senzatia ca ma citesc pe mine insumi, fara acele mici detalii personale ale gazdei, deci vizand doar tema postarii. Intotdeauna am fost preocupat de aceasta chestie: oare si celalalt de langa mine simte si vede cum o fac eu? Am ajuns la concluzia ca indiferent de lucrurile percepute, chiar daca digerarea acelora difera de la individ la individ din cauza nivelului intelectual sau etc, sentimentele oamenilor sunt cam la fel, adica mai precis, lumea sentimentala a fiecaruia consta din aceleasi trairi: negative sau pozitive. ''Impulsul'' recent este cel, care ne determina ''perceperea viitoare'', dar insist sa spun, ca un gest bun si sincer primit, ne inveseleste atat, incat sa nu cadem in agonie definitiva, deci sa fim atenti la privirea celui de langa noi!
Am vrut sa spun, doar faptul, ca intr-adevar un lucru e cert: starea de spirit ne influenteaza perceperea, si oricum ar straluci soarele, daca oamenii importanti noua, absenteaza intr-un mod sau altul, facandu-ne sa fim mai inexistenti, a rasarit degeaba( pt acel om)...
Buna constatare a gazdei... incognito
p.s. acea poza exacerbat de paradoxala ma scoate din sarite:))

Anonim spunea...

mDa.....Mereu am zis ca daca am fii toti la fel ..peisajul uman ar fii foarte plictisitor.
Este adevarat ca omul este firav si plapand.... mai ales in clipele in care parca si aerul din jur vibreaza ... cu sau fara cuvinte.
Perfect de acord cu cele ce ai zis privitor la ....MĂȘti- dar asa cum NOI, cu sau fara vointa noastra ni le punem, TOT asa le putem scoate.
In prea dese randuri masca devine piele, apoi alta masca ce devine alta piele ..... si uite asa se ingrasa obrazul si ......(muuuulte puncte) omul devine neom, din bun se face nebun, din linistit si intelegator--- cum crezi, nelinistit si neintelegator.
Cine constientizeaza SI astea ... atunci STIE ca mastile pot fi scoase--- cu greu, cu truda, chiar cu chin,si..... NUMAI IN DOI.
Din pacate, scoaterea mastilor necesita , aproximativ aceeasi energie ca si punerea lor.....- poate de aceea mai toti renunta sau nu gasesc toata viatza pe cineva care sa ... INTINDA MANA SI SA SCOATA MASCA...e greu, sunt grele mastile astea, lasa urme f adanci-- dar nu este imposibil.
Bref- ca ma intind la vorba si... ma bate gazda
PUTEM VEDEA DIFERIT- PUTEM SIMTII LA FEL-- DAR DACA VREM....SE POATE.
un.... OM

Anonim spunea...

''Cine constientizeaza SI astea ... atunci STIE ca mastile pot fi scoase--- cu greu, cu truda, chiar cu chin,si..... NUMAI IN DOI.''...

Nu sunt de acord cu efectivul considerat prielnic pentru scoaterea acestor masti personale( ''NUMAI IN DOI''), asa cum nu sunt de acord nici cu afirmatia ta, conform careia, omul are nevoie de un ajutator pentru identificarea mastii sale...
Fiecare om este foarte constient de mastile sale, sau de comportamentul sau aflat in legatura mai mult sau mai putin stransa cu ''adevarul real'', ''faptele pragmatice''. Iar multi mascheaza anumite adevaruri personale sau impersonale, doar din pricina fricii de a nu fi exclus din ''grupa'', de a nu fi marginalizat si ignorat.
Lipsa de caracter e raspunsul,- adica un lucru personal, fara implicare din afara-, ceea ce nu exclude in acelasi timp si rolul important, uneori indispensabil al persoanelor sincere, care ''ne demascheaza'', ne arata faptul, ca avem demnitate, suntem si noi cineva, imortanti ca TOATA LUMEA, LA FEL...
Tocmai datorita razvratirii mele in ceea ce priveste supunerea la asa zis ''efectul/spiritul de turma''si lipsa persoanlitatii, spun exclamativ, ca nu sunt de acord cu efectivul par singular ( NUMAI DOI), gandit de tine, de parca sincer ar trebui sa fim numai in doi, si nu asa in general, cu toata lumea (pt ca toata lumea sa invete)...
Stiu ca e o tema f complexa, ce poate fi dezbatuta din diferite aspecte, insa daca e sa fim sinceri, eu cred, ca omul isi cunoaste adevaratul ''eu'', isi stie masca, si stie si faptul CA NU E CU NIMIC ALTFEL, DECAT SEMENUL SAU ( plapand, firav,***), stiind ca doar el este capabil sa-si deie jos masca.

***Omul e doar o fiinta fosforescenta. Emite lumina, doar cand primeste lumina de la altul, cand celalalt ''se apune'', intra in rol ''cel rasarit''.
Fiecare om are masca lui, asa cum sub fiecare tic se ascunde o compensare a unor lipsuri personale... Suntem cam la fel cu totii, doar ca uneori simtim altfel si vedem lucrurile altfel, dar avem un ''numitor comun'' care ne trage, indiferent de rasa sau decizie: golul din noi, care trebuie luminat, prin ''metoda fosforescentica''...

p.s. e ca si o ''karma'', ''Karma actiunilor veridice'', sau karma veridicitatii ( desigur pe plan uman, si cu o viata, neimplicand reincarnarea, pt ca nu cred in asa ceva, -privind doar viata asta)

''What you seed is what you sow'', adica seceri , ceea ce semeni...
Cam asa e si cu viata asta de 2 lei... Daca ai semanat minciuna, vei secera minciuna, daca ai fost sincer, vei primi sinceritate. Eu cred in asta, in aceasta ''karma contemporana''...
Sper ca am fost de inteles, mi-e greu pe o alta limba, nah...
incognito

Anonim spunea...

Daca privim semasiologic cele expuse, putem deduce urmatorul paradox interesant:

Indemn omul spre a fi un individ- ceea ce implica diversitate, dar cred cu tarie ca suntem la fel...
Acesta e argumentul viziunii mele paradoxale- coontradictorie semantic, dar in acelasi timp aflata in unanimitate efectiva-:
UN INDIVID ADEVARAT PRIVESTE ORICE SI PE ORICINE DIN PERSPECTIVA CONCEPTIEI INDIVIDUALISTE, CEEA CE NU DA OCAZIE/SANSA LA NIVELURI DIFERITE INTRE INDIVIZI!!! - si nici la ignorare, reticenta, abstractie de oameni, sau numeste-o cum vrei...
Individul e un om, iar omul e uman, Sa deduci tu logica!

blabla bla, mi-e somn, pa :))
incognito

Stoicescu A. spunea...

Totusi, nu inteleg de se incearca a da explicatii in fraze complicate si lungi cand sunt atatea cuvinte simple care lamuresc mai mult decat baga in ceata.

Faci tocmai ce ai zis tu, insa sub alta forma. Cu cat stii mai multe, complici lucrurile in constructii ambigue, in loc sa emiti mesajul cat mai clar.

Anonim spunea...

I oai, mai, daca ai stii cat imi este de greu sa-mi gasesc cuvintele, si ce trebuie sa ma straduiesc ca pana in final sa scriu ceea ce vreau...
Candesc complex, iar uneori ma pierd in insiruirea de ganduri ce imi apar in minte, sa nu vorbim ca mai trebuie sa si traduc, ce gandesc.
O sa incerc , ca de acum in colo sa scriu concis. :)incognito

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki