sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Vreţi să fiţi conduşi de cei trei oligarhi? Averile lor cumulate fac 5 miliarde de euro!

Mircea Geoană, candidatul PSD la preşedinţia României, este susţinut (din umbră sau chiar la vedere) de către trei mari oligarhi ai ţării: Sorin Ovidiu Vîntu, Dinu Patriciu şi Dan Voiculescu. Averea estimată a celor trei oameni însumează circa 5 miliarde de euro; în condiţiile în care PIB-ul României se estimează că va fi în 2009 la nivelul anului 2007, adică în jur de 120 de miliarde de euro, asta înseamnă că averile celor 3 însumează 4% din averea României. N-ar fi o problemă dacă cei trei ar fi făcut afaceri cinstite, dar totuşi toţi trei sunt bănuiţi că s-ar fi înfruptat, cu nesaţ, din bogăţia noastră a tuturor. Vreţi ca cei trei oligarhi să ne conducă?

Sorin Ovidiu Vîntu, avere făcută pe spatele celor de la FNI

Sorin Ovidiu Vîntu, afaceristul de al cărui nume este legat cel mai mare scandal financiar din istoria postdecembristă a României, era considerat în 2000, anul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI), cel mai bogat om din România. Anchetat de procurori şi poliţişti pentru prăbuşirea FNI, a Fondului Naţional de Acumulare (FNA), pentru devalizarea Băncii Romane de Scont şi a Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, Vîntu declara precaut, în 2003, că nu mai face afaceri în România. “De circa un an şi jumătate, eu nu mai fac nicio afacere în România”, afima într-un interviu la “Marius Tucă Show”.

Doar o jumătate de adevăr şi o chestiune de nuanţă. Două sunt motivele pentru care a preferat ca numele său să nu mai fie lipit de zona de business din România. Unu – în 2002, Parchetul General a început să instituie sechestru pe bunurile personale sau pe companiile deţinute de Vîntu. Doi – credibilitatea, care în lumea afacerilor reprezintă totul, îi era serios zdruncinată. Vîntu a ales să-şi deruleze interesele prin paravane şi interpuşi. Treptat, în locul lui sau al societăţilor sale au început să apară firme off-shore, cu rezidenţă în paradisuri fiscale, care nu permit aflarea numelui proprietarului real al companiei. “Am vândut firmele unde aveam acţiuni. Companiile care mai funcţionează acum le-am vândut. Cele pe care le-am închis le-am închis pentru că nu le-a cumpărat nimeni”, susţine afaceristul. Scos de sub urmărire penală de Parchetul General în cazul FNI, la sfârşitul anului 2004, şi cu sechestrul de pe bunuri ridicat, Vîntu a mai aşteptat un an, până în ianuarie 2006, pentru a recunoaşte că face din nou bani în ţara natală. Anunţul că deţine postul Realitatea TV nu a luat pe nimeni prin surprindere, în condiţiile în care EVZ a dezvăluit iţele care duceau la SOV.

Sorin Ovidiu Vîntu, proprietarul Grupului Realitatea-Catavencu, are, conform topului realizat de Capital, o avere de circa 1,2-1,25 miliarde de euro. Grupul include patru posturi de televiziune, trei posturi de radio, zece titluri de presă scrisă, o agenţie de presă şi o divizie new media. Grupul Realitatea-Caţavencu a raportat, în 2008, o cifră de afaceri de 100 de milioane de lei.

Dan Voiculescu s-a “făcut” cu banii Securităţii

Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator din România, nu a explicat niciodată opiniei publice de unde a scos, imediat după 1990, zeci de milioane de dolari pentru a-şi înfiinţa firme cu capitaluri enorme. Între 1984 şi 1989, proprietarii CRESCENT erau necunoscuţi, fiind înlocuiţi de un formular în alb ţinut într-un seif. La finele lunii decembrie 1989, John Edgington, proprietarul de faţadă al firmei CRESCENT (care a declarat că firma era proprietatea lui Ceauşescu), a completat formularul în alb cu numele arabului Sanbar, care a devenit “patron”. Dan Voiculescu a moştenit firma CRESCENT, în calitate de “protector testamentar”, după ce Fouad Sanbar, patronul din acte, a decedat în 1995. Neobişnuitul testament stipulează că numai după moartea lui Voiculescu, bunurile se vor împărţi soţiei şi copiilor lui Sanbar.

Se ştie că fondatorul PC şi-a trecut toate afacerile pe numele celor două fiice, Camelia şi Corina. Potrivit Top 300 realizat de revista Capital, familia Voiculescu are o avere estimată la 1,5-1,6 miliarde de euro, situându-se pe locul 4 în topul celor mai bogaţi romani.

Dinu Patriciu, ţeapă trasă statului român cu afacerile in petrol

Dinu Patriciu este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din România. El a fost acuzat de spălare de bani şi înşelăciune în cazul privatizării Petromidia, iar împreună cu unii din asociaţii săi, Phil Stephenson şi Colin Hart, a fost învinuit de comiterea mai multor infracţiuni economice, printre care şi manipularea pieţei bursiere. În seara zilei de 27 mai 2005, după ce dăduse declaraţii timp de mai multe ore, el a fost reţinut de procurori în dosarul penal al privatizării Petromidia, fiind învinuit de infracţiuni de spălare de bani, înşelăciune şi evaziune fiscală. A fost dus în arestul Direcţiei de Cercetări Penale, unde a petrecut câteva ore, fiind pus în libertate în mai puţin de 24 de ore după expirarea mandatului.

Un alt scandal legat de persoană să se referă la recuperarea ilegală a unei creanţe externe a României în Libia de 85 de milioane de dolari de către reprezentanţii Grupului Rompetrol. Astfel, societatea românească de stat Rompetrol a făcut o serie de investiţii în Libia în anii ‘70-’80, prin intermediul societăţii Rompetrol of Lybia, o filială a societăţii de stat Rompetrol. După preluarea companiei Rompetrol de către Dinu Patriciu, el a susţinut că, în urma privatizării, în patrimoniul Rompetrol SA au intrat nu numai obligaţiile, ci şi drepturile fostei întreprinderi Rompetrol. Aceasta a cesionat creanţa către firmă The Rompetrol Group (TRG) pentru 35 de milioane de dolari, urmând apoi un contract de novaţie cu firma Rompetrol Internaţional, controlată tot de Patriciu.

Omul de afaceri Dinu Patriciu este cel mai bogat român, cu o avere estimată la 2,2 miliarde de euro, conform unui top realizat de revista Forbes România.

articol preluat de pe Secretele lui Lovendal

4 comentarii:

Anonim spunea...

corect....curate sau necurate, oricum or sa il controleze total pe geoana...

Anonim spunea...

Daca Geoana va castiga alegerile, imi promit ca nu o sa ma mai intereseze politica, ca degeaba ma intereseaza, daca oamenii is prosti... E foarte adevarat zicala, precum fiecare popor isi merita soarta/conducatorul... Popor prost, soarta proasta!
incognito

p.s. Treptat-treptat ajung, sa imi fie greata de politica, si nu din cauza a ceea ce inseamna si implica acest domeniu, IN MOD NORMAL, ci din cauza josniciei de care e inabusit , datorita oamenilor!

Anonim spunea...

Nuuuuuuu, eu vereau sa fiu condus de uni saraci care sa se imbogateasca acum nu vreu de uni care sunt deja bogati ca astia poate nu apuca asa de ciolan cum ar apuca uni morti de foame care trebuie sa isi faca viluri, masinuri, afaceuri. E mai bine sa fie sarac, nu?

Stoicescu A. spunea...

@Anonim (3), sa stii ca daca sunt mai bogati, nu apuca mai usor de cioan, ba chiar mai mult. Sunt obisnuiti cu sume mari, au scoala delapidarilor, etc.

Aluia sarac, atunci cand fura... 100.000 de euro i se par multi, dar pt. Patriciu e putin, el vrea 30 de milioane de euro...e o suma acceptabila.

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki