marți, 9 februarie 2010

Bisexualitatea: o lume necunoscută și discriminată până și de homosexuali
Cand o persoana gaseste interes, mai mult erotic decat sentimental, pentru alte persoane din ambele sexe, se defineste ca si persoana bisexuala. Nu toti iubesc aceasta expresie si le place sa se ascunda in spatele unor termeni ca pansensual - cand pasiunea se reflecta atat ambelor sexe cat si transexualilor, indecisi, ambisexuali, bi-curiosi - heterosexuali cu oarecare curiozitati pentru alti subiecti de acelasi sex.
Studiile care sunt luate in considerare pana si astazi, drept cele mai serioase si de incredere, pe teme de bisexualitate sunt cursurile lui Kinsey, cursuri efectuate in 1940.
Expresia magica a lui Kinsey pentru a explica bisexualitatea era "continuum", ceea ce inseamna o scara de unde se pleaca de la o polaritate si se ajunge la alta, continand grade diverse de nuante. Scara lui era compusa din 6 trepte, unde heterosexualii reprezentau punctul 0 al scarii pe cand homosexualii se aflau la punctul 6. De la 1 la 5 subiectii erau numiti bisexuali cu nuantele urmatoare:
1: heterosexualitate predominanta cu ceva raporturi sporadice homosexuale
2: heterosexualitate predominata, dar cu o poveste clara homosexuala
3: heterosexualitate si homosexualitate la acelasi nivel
4: homosexualitate predominanta, dar cu o poveste clara heterosexuala
5: homosexualitate predominanta cu ceva raporturi sporadice heterosexuale
JR Little a individualizat diverse tipuri de bisexualitate, plecand de la dorinte sexuale si de la experiente. Aceste tipologii ar fi:
1. Bisexuali alternanti: cand ai o relatie stabila cu un barbat, apoi o alta stabila cu o femeie, apoi iar cu un barbat...
2. Bisexuali de circumstanta: subiectii sunt in general heterosexuali care isi cauta parteneri in persoanele de aceleasi sex doar in situatia in care nu au posibilitatea de a-si gasi un partener de sex opus. Un exemplu ar fi inchisorile.
3. Bisexuali cu relatii simultane: au raporturi primare cu un singur gen sexual dar ocazional si in acelasi timp, si cu subiecti din cealalta tabara.
4. Bisexuali oportunisti: heterosexuali sau homosexuali care au raporturi cu persoane de sex diferit sau dupa caz de acelasi sex pentru a-si atinge un scop: fie el un profit, fie pentru cariera, pentru a se integra intr-o anumita societate.
5. Bisexuali emotivi: au relatii sentimentale cu ambele sexe dar sexuale doar cu un sex.
6. Bisexuali integrati: au mai multe relatii stabile in aceasi timp cu subiecti din ambele sexe.
7. Bisexuali exploratori: heterosexuali sau homosexuali ce au o curiozitate de a explora si tabara cealalta. Scuza cea mai des intalnita: pentru a intelege ce simt ceilalti.
8. Bisexuali hedonisti: heterosexuali la suprafata si homosexuali in interior. Acestia in general sunt cei care la o betie sau sub influienta drogurilor isi dau drumul laturii ascunse.
9. Bisexuali izolati: subiecti heterosexuali sau homosexuali cu un trecut in care a existat o relatie de un alt tip decat cea pe care o practica.
10. Bisexuali latenti: lesbiene sau gay cu o dorinta foarte mare de a face sex si cu genul opus chiar daca ei nu au mai facut-o niciodata.
11. Bisexuali motivati: subiecti heterosexuali ce au raporturi homosexuale la insistentele propriului partener.
12. Bisexuali de tranzit: subiecti care se identifica temporar ca si subiecte bisexuale, in procesul de acceptare al propriei homosexualitati.
Putini sunt subiectii care se declara deschis bisexuali. Marea majoritate tine secret sexualitatea reala, si astfel are un respect fata de homosexuali. Sunt izolati de societate, cu putine posibilitati de a intra in grupuri organizate, unde pentru a intra joaca diferite roluri.
Bisexualitatea este cea mai dezaprobata forma de homosexualitate, mult mai usor considerata un comportament deviat, impune ambiguitate, reduce siguranta asupra identitatii sexuale ale persoanei.
Bisexualii nu sunt bine veniti nici in randurile homosexualilor unde sunt priviti ca niste persoane confuze, nevrotice, instabile, deoarece nu pot sa se hotarasca definitiv asupra sexualitatii lor.

articol preluat de pe www.stirigay.ro

0 comentarii:

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki