duminică, 9 mai 2010

DiverCity, România

gayfest

Diversitatea a fost dintodeauna un semn a unei societăți libere, al unui sistem dezvoltat de valori și principii ce se evidențiază prin multitudinea de contraste cromatice de idei, comportamente, atitudini, sisteme de valori și așa mai departe.

România este o țară a contrastelor, un teritoriu eterogen din foarte multe puncte de vedere. Poate că nu la fel de pigmentată cum este cazul altor țări din Europa și nu numai, dar cu siguranță una din țările unde diversitatea a pătruns destul de agresiv fără ca cineva s-o dorească cu adevărat și în mod conștient. Știm cu toții faptul că mentalitatea românului de rând este una plină de reticiență la schimbare, de refuz al diversificării din punct de vedere socio-cultural. Totuși, asta nu a fost o piedică pentru ca diversitatea să pătrundă în societatea noastră. Uneori lent și fără reacții agresive, alteori rapid și cu reticiență totală din partea societății. Poate că această atitudine este cauzată de mentalitatea dezvoltată de regimului comunist în care am trăit, regim ce promova omogenitatea societății, eliminarea diferențelor sociale și culturale. Până la urmă diversitatea și-a găsit locul ei și continuă să pătrundă în societatea românească.

Astăzi, mentalitatea evoluează și ea în același timp cu societatea și cerințele ei din prezent. Refuzul pentru schimbăre și pentru diversitate,  manifestat de persoanele trăite sub regimul comunist,  și exact opusul, dorința de schimbare și de afirmare prin diversitate, fenomen manifestat de ”copiii democrației românești”, își au finalitatea într-un compromis inconșient al îmbinării acestora. Astfel, găsim foarte multe elemente ale mentalității noii generații în gândirea celor trăiți sub regimul comunist, acest lucru fiind o expresie a compromisului dintre generații, dar și multe elemente de refuz al diversității în mentalitatea celor tineri.

Fiind gay, voi face o scurtă analiză a diversității din punct de vedere al orientării sexuale, analiză ce conturează foarte bine cele spuse mai sus. Oricum, știm cu toții faptul că în România a fi gay nu este o binecuvântare, ba chiar dimpotrivă, uneori simți că nu te-ai născut în locul potrivit*, dar lucrurile încep să se schimbe lent, dar sigur pe termen lung.

Diversitatea, din punct de vedere al orientării sexuale, există așa cum cum poate fi găsită în fiecare colț al lumii. Ca peste tot, și în România găsim gay, lesbiene, travestiți și chiar transsexuali. Diferența dintre România și alte țări este dată de gradul de toleranță al societății cu privire la persoanele LGBT, de activitățile sociale și culturale dezvoltate  pentru comunitatea LGBT, cât și de aceasta. Astfel, avem de-a face cu o diversitate extrem de complexă din punct de vedere al acceptării persoanelor LGBT de către societatea românească.  Distingem cazuri în care cei trăiți sub comunism și trecuți de prima tinerețe acceptă și susțin prin toleranța lor persoanele aparținând comunității LGBT, acest lucru fiind oarecum atipic pentru aceștia dacă este să privim tendința generală a acestei categorii,  și oarecum surprinzător, tineri homofobi ce manfiestă intolerență totală față de comuitatea LGBT,  ajungându-se până la atitudini extreme,  de violență, șantaj și așa mai departe.  Totuși, tinerii rămân mai toleranți.

Dacă este să facem referire și la alte tipuri de diversitate, putem analiza România și prin prisma demografiei sale, pe teritoriul țării noastre găsindu-se o diversitate etnoculturală foarte complexă.

 Este bine ca diversitatea să existe pentru că doar prin ea adevăratele valori își vor putea expune creațiile, își vor putea manfiesta liber cunoștințele ce mai apoi se pot materializa în invenții sau opere de artă de mare valoare. Limitarea diversității nu va fi niciodată benefică pentru că este expresia libertății individului, o garanție a dezvoltării libere a societății și a caracterului uman.  Fii mândru că ești altfel!


*„nu te-ai născut în locul potrivit”

2 comentarii:

Andrei spunea...

Foarte frumos!

Stoicescu A. spunea...

Mulțumesc ! :d

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki