vineri, 20 august 2010

Maternitatea Giulești. Dincolo de ce apare la televizor. O părere!

Am văzut cum tot poporul român a început să discute și să disece în mii de părți subiectul tragediei de la Maternitatea Giulești din București. Drept urmare, am zis să abordez și eu subiectul cu pricina în vederea prezentării punctului de vedere în ansamblul problemei.

Încep prin a spune că mi se pare dezolant să văd cum toată lumea cere capete tăiate la vârf fără a se face o analiză (la rece) complexă a vinovaților, iar toată energia actuală să fie canalizată către găsirea expetizei medicale internaționale pentru tratarea micuților afectați și renovarea rapidă a maternității, dată fiind problema locurilor din spitale. Așa suntem noi românii, impulsivi! Ne interesează să fie pedepsit cineva, nu contează cine și dacă are vreo vină, că oricum nu o să ne convină, dar să fie cineva pedepsit imediat.

Opinia publică nu are capacitate de analiză, nu știe să gândească singură, ci preia idei de scandal din presă fără a le analiza, astfel ajungem să fim un popor ignorant, incapabil să formulăm o părere proprie pe baza informațiilor avute. Ne-am obișnuit să preluăm concluziile altora și să le susținem fără nici cel mai mic argument rațional.

Eu nu am resursele necesare să fac o analiză a măsurilor medicale ce trebuie luate, statul cred că trebuie să întreprindă astfel de acțiuni prin intermediul Ministerului de Externe, instituție ce ar putea să solicite altor state informații medicale din cazuri similare, dacă există. Nu trebuie să ne bazăm doar pe medicii israelieni veniți la București, chiar dacă și ei pot fi de folos. Nu știu, poate au făcut-o. Eu zic ce cred.

În continuarea am să-mi prezint punctul de vedere asupra reponsabililor și vinovaților. Totul ca o simplă părere personală, nimic mai mult.

Bineînțeles și de această dată, în opinia unora,  este de vină Traian Băsescu. Nimic mai greșit! Ce vină are președintele (oricare ar fi el) pentru o tragedie dintr-un spital ce se află în subordinea unei primării?

Să nu uităm că Maternitatea Giulești, conform legii descentralizării spitalelor, este în subordinea Primăriei Generale a Municipiului București al cărui executiv este primarul - doctor Sorin Opresc, nu? Dacă îmi amintesc eu bine, acum ceva timp, acest Sorin Oprescu striga sus și tare că el vrea spitalele în subordinea primăriei ca el să poată avea posibilitatea să renoveze și să pună la punct un sistem sanitar performant pentru bucureșteni. Unde sunt rezultatele? Eu nu le văd!

Bine, nu este nici Sorin Oprescu vinovatul direct al tragediei, nici pe departe. Totuși,  PMG este cea care numește managerii de spitale. Astfel, indirect, devine și Sorin Oprescu responsabil, dar nicidecum  vinovatul principal!

În fine, un alt responsabil este managerul de spital, ceva mai responsabil decât primarul, însă nu atât de mult întrucât acesta nu are pârghiile necesare să sancționeze personalul spitalului, astfel aflându-se în imposibilitatea manifestării acțiunilor de stimulare și sancționare a personalului din spital în funcție de conduita acestuia, după caz. Pur și simplu legea nu-i permite!

Totuși, dat fiind faptul că angajații nu știau ce să facă în momentul incendiului, iar toată lumea fugea dezorganizat pe holurile maternității, mă face să mă întreb: când a fost făcut ultimul instructaj al personalului medical pentru cazurile de urgență similare?

Din datele care sunt până acum, din punctul meu de vedere,  principalii vinovați de ceea ce s-a întâmplat la Maternitatea Giulești sunt, în primul rând, electricienii, căci din cauza neglijenței lor a luat foc priza, iar mai apoi, tot personalul responsabil cu supravegherea secției, din cauza iresponsabilității și incompetenței lor s-a ajuns rezultatul pe care-l știm cu toții. Din cauza faptului că nimeni nu supraveghea încăperea și ulterior din cauza lipsei de acțiune în salvarea celor din salonul de terapie intensivă, a necunoașterii procedurilor în astfel de cazuri.

Am o întrebare: de ce s-a cerut demisia ministrului? Că nu era în spital să păzească priza?
Altă întrebare: de ce vrem ca ministrul să demită imediat pe cineva? Nu este oare mai bine să se efectueze cercetări, iar mai apoi să se ia măsuri?

Bine, să nu se înțeleagă faptul că nu sunt de acord cu suspendarea conducerii maternității, că nu e așa. Sunt chiar foarte de acord, iar dacă este găsită vinovată ulterior, să plătească solidar prin destituire, chiar dacă nu au o vină directă, ci indirectă pentru proasta gestionare a unității.

În fine, cam asta e părea mea despre tragedia de zilele trecute.

P.S Când apare Băsescu pe post și spune că profesorii sunt slab pregătiți, îi sărim în cap. Zicem că aberează. Când susține Băsescu că angajații la stat sunt slab pregătiți, nu-și fac meseria cum trebuie și fac multe erori, iar îi sare lumea-n cap. Acum vedeți cât de bine erau pregătiți angajații unui spital să intervină în cazul unui incendiu? Bine, nu-i Băsescu un Zeu, dar are și el dreptatea lui.

7 comentarii:

Anonim spunea...

cand am spus de basescu m-am referit la ceea ce a spus el cu plecatul medicilor nostrii in alte tari.atat.daca noua ne pleaca medicii, cine mai are grija de noi?mi se pare ireal faptul ca presedintele tarii indeamna poporul se plece din tara lor

Stoicescu Alexandru spunea...

Păi postarea asta nu este o replică la postarea ta! Deci nu văd necesitatea comentariului tău ca răspuns. În fine!Aici e per ansamblu.

În fine, ceea ce a zis Băsescu nu are legătură cu Maternitatea Giulești. E o declarație total din alt context, făcută undeva în urmă cu câteva săptămâni și interpretată de televiziuni cum au dorit. Dacă citești declarația exact așa cum este ea, ai să vezi că Băsescu a zis să nu facem o dramă din asta, că este o realitate românească, iar fiecare e liber să muncească unde vrea, că nu putem să-i oprim pe oamneni să nu plece dacă noi nu avem de unde să le dăm salarii mari.

„"Fiecare medic sau profesionist are dreptul sa plece unde este mai bine platit si apreciat. Din pacate, la ora actuala, Romania nu poate asigura salarii si conditii la nivel inalt. Din cate stiu insa, fiecare spital mare are posturile acoperite" Traian Băsescu

Anonim spunea...

da stiu si eu declaratia lui mai ales asta "Din cate stiu insa, fiecare spital mare are posturile acoperite" Traian Băsescu".sa inteleg ca asta nu e un spital mare nu? si nu aveau nevoie de mai multe asistente acolo...

Stoicescu Alexandru spunea...

Ai uitat ce reiese din anchetă? Ai uitat că asistentele erau cu tortul pe masă într-o sală sărbătorind onomiastică? Lasă-mă cu lipsa acută de personal medical....

Deviezi de la cauza principală...

Anonim spunea...

dar sa nu uitam ca pe ATI era o singura asistenta....in nici un spital nu se practica asa ceva pe salonul de ATI trebuie sa ai cel putin 3 asistente... vina e a sistemului...a celor de la putere ptr ca nu deblocheaza posturile. debia acum dupa ce s-a intamplat o tragedie Boc a anuntat ca avem deficit de personal in sanatate,justitie...

Stoicescu Alexandru spunea...

Eu știu și înțeleg că e deficit de personal, o știm cu toții. Totuși, unde era exact asistenta? Dacă lipsea 3 minute fiind la baie, nu cred că se întâmpla asta. Să nu mai vorbim de faptul că nu era de găsit madame cu cartela să deschidă ușa. Unde era?

Anonim spunea...

unde sa fie alexu? se distra in alta camera

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki