miercuri, 23 februarie 2011

Episodul 2. Piotr Ilici Ceaikovski

Ceaikovski a fost unul dintre cei mai renumiți compozitori ai tuturor timpurilor. Născut în 1840 în Rusia, a dovedit calități muzicale deosebite, încă din copilărie. Și asta, în ciudă dezacordului părinților acestuia, care l-au descurajat de teama că muzica o să le tulbure copilul foarte sensibil.

Pentru început a studiat științe juridice, urmând ca ulterior să fie secretar la Ministerul Justiției. Totuși, într-un moment de supărare, nefiind mulțumit de cariera aleasă pentru el de către părinții săi, Ceaikovski i-a scris surorii sale „au făcut din mine un funcționar, și încă unul prost”

Mai târziu, în 1863, Ceaikovski începe să studieze muzica, părăsind postul de la minister, pentru ca mai apoi, în anul 1866, odată cu terminarea studiilor, să fie profesor la Conservatorul din Moscova

Chinuit de propria homosexualitate și presat de normele sociale, în 1877, Ceaikovski s-a căsătorit cu una dintre studentele sale. Un mariaj eșuat! Incapabil să răspundă cerințelor sexuale ale soției, a avut chiar și o tentativă de suicid. 

Puținele momente de fericire din viața lui, erau verile petrecute la moșia surorii sale din Ucraina. Acolo, Ceaikovski se îndrăgostise de nepotul său, Vladimir, de numai 14 ani. În jurnalul său, compozitorul recunoaște: ”Începe să-mi fie dor de Bob (n.a. Vladimir) și mă simt singur fără el. Sunt speriat cât de mult îl iubesc”.

De fapt, chiar ultima sa lucrare „Simfonia nr. 6 în Si minor – Patetica”, Ceaikoski a dedicat-o aceluiași “Bob”. La numai șase zile de la premiera simfoniei, Ceaikovski a murit. Prin testament, l-a numit pe Vladimir unicul moștenitor. 

Se pare că Ceaikovski ar fi fost forțat să înghită un pahar cu otravă pentru a evita un scandal legat de relația sexuală dintre el și tânărul nepot al Ducelui de Stenbok-Fermor, care se înrudea cu familia imperială. Rusia, secolului al 19-lea, nu accepta o asemenea situație…

Este una din dramele culturii și ale omenirii, cum un om atât de valoros a fost omorât din cauza sexualității sale. Bineînțeles, homofobii se bucură deopotrivă de muzica lăsată în urmă de marele compozitor rus.


2 comentarii:

Anonim spunea...

Cauza adevarata a mortii lui nu se cunoaste nici astazi. Bineinteles exista mai multe teorii insa se stie ca suferea din cauza singuratatii, ceea ce i-a indus de prea multe ori depresii puternice. O viata in depresie nu este ceva tocmai placut.

AdmiralRauss spunea...

Hehe...si cand ma gandesc la faptul ca in curand se deschide cafeneaua Ceaikovski :))
O fi pentru noi oare? :D

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki