marți, 1 martie 2011

Episodul 3. Lordul Byron (1788-1824)

George Gordon Byron s-a născut pe 22 ianuarie 1788, la Londra. Provenind dintr-o familie de nobili de tradiție veche, odată cu moartea fratelui bunicului său, în anul 1798, acesta a devenit al șaselea baron de Byron, la numai 10 ani, dat fiind faptul că tatăl murise în 1791.

Lordul Byron a fost și este o legendă vie chiar și astăzi. Fiind un bisexual desăvârșit, a avut o viață plină de sexualitate, cu experiențe controversate, în calitate de veritabil amant atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Prin scrierile lui a uimit, sfidat și stimulat imaginația ambelor sexe. A avut o viață zbuciumată, dar asta nu l-a ținut departe de succes, ba chiar dimpotrivă. Este unul dintre cei mai cunoscuți poeți romantici englezi, fiind considerat și erou național de către greci datorită faptului că luptat în Războiul de Independență ale Grecilor.

Primele experiențe
Pasiunea lui Gordon pentru băieți a început încă din copilărie, atunci când, intrat la celebra școală publică Harrow, în anul 1801 , se îndrăgostește de colegii săi mai mici, așa cum o spune chiar el: „Prietenii mei din școală erau, la mine, pasiuni”. Aici face o obsesie pentru Lordul Clare, cu care se frecventează timp de 3 ani, din 1803 până în 1805.

O altă revelație de-a poetului George Gordon se naște în anul 1805, atunci când acesta intră la Colegiul Trinity din Cambridge și se îndrăgostește de vocea unui băiat din cor (Jhon Edleston), experiență pe care o numește „o iubire și o pasiune violente, chiar dacă pure”.

Primele poeme scrise de George Gordon (Lordul Byron) îi erau dedicate lui Edleston, dintre care putem enumera „Lui E…” – „Strofe către Jessy” – „Coralina”, acestea fiind incluse în volumul „Ceasuri de huzur”, primul publicat de poetul lord.

Anul 1808 – începutul desfrâului
După cum își caracteriza el însuși experiențele „un abis de senzualitate”, Gordon începe o perioadă a exceselor în Londra, unde a fost chiar pe punctul de a-și comprimite sănătatea. Cu un an mai târziu, în anul 1809, începe o lungă călătorie prin Portugalia, Spania, Albania și Grecia, unde întânlește noi experiențe sexuale cu bărbați. Fascinat de băieții greci (iar eu îl înțeleg perfect), acesta numește moștenitor pe unul din iubiții săi eleni.

Întors în Londra, devenit celebru datorită publicării a două cânturi inspirate din periplul mediteranean, începe să frecventeze saloanele reformiste, intrând în diverse scandaluri din cauza legăturilor cu diverse femei importante ale Angliei.

Zvonurile homosexualității îl fac să părăsească Anglia
În Aprilie 1816, din cauza zvonurilor privind sexualitatea sa și faptului că homosexualitatea era pedepsită cu moartea, poetul fuge în Elveția, de unde nu se mai întoarce niciodată în Anglia. Acolo își continuă dezmățul, fiind antrenat în diverse relații cu femei căsătorite sau nu, fie în poziții importante. Plecat în vizită la Veneția (1819), a ajuns chiar să strice chiar căsătoria de 20 de ani a unei contese, pe care ulterior a păsărit-o. Nici experiențele cu alți bărbați nu erau străine poetului, acesta trăindu-și viața din plin.

„Don Juan” și ”Don Leon”
„Don Juan” este o pseudoepoppe în care enumeră aventurile unui amant nesătul și, Slavă Domnului, avea de unde, în care sunt povestite experiențele intrigate cu diverse femei, fiind o sursă de imaginație pentru publicul heterosexual. Totuși, nu putea să fie lăsată deoparte cealaltă latură a sexualității sale, în lungul poem „Don Leon” găsindu-se povestite numeroase aventuri homosexuale, care se bănuiește că ar fi chiar ale poetului însuși.

Moartea
La numai 36 de ani, lordul Byron se îmbolnăvește și moare la data de 19 Aprilie 1824, lăsând în versuri iubirea neîmpărtășită față de grecul Loukas, care refuză să-i întoarcă afecțiunea.

„La Tine – da, la tine - , chiar și din ghearele morții, 
Se-ntoarce spiritul meu, vai, mai des de cum se cuvine, 
Mai mult, și mai mult; dar iată că tu nu mă iubești, 
Nici mă vei iubi vreodată! Nu ne e scrisă iubirea. 
Dar ție nu-ți fac nici o vină, chiar dacă mie-mi rămâne 
Să te iubesc tot mai tare, pe-ascuns și în van”

0 comentarii:

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki