marți, 22 martie 2011

Episodul 4. Christina - Regina Suediei (1626 - 1689)

Christina Augusta (Contesa Dohna), fiica regelui Gustav al II-lea Adolph al Suediei și a Mariei Eleonora de Branderburg, s-a născut pe 8 Decembrie 1626.

Încă de mică, datorită inteligenței sale și voinței de fier, prințesa a fost educată de așa manieră încât la vârsta de 6 ani, odată cu moartea tatălui său în lupta de la Lützen, Cristina a fost desemnată regina Suediei, până în anul 1644 fiind sub regența condusă de contele Axel Gustafsson Oxtenstiera. Acesta a instruit-o pe mica regină în politică, Christina luând parte la ședințele de guvern încă de la vârsta de 14 ani.

Odată luat tronul în primire, după cum spuneam anterior, în anul 1644, regina a jucat un rol extraordinar de important la încheierea păcii de la Westfalia, punând capăt Războiului de 30 de ani, care afectase Europa foarte mult, aducând Suedia la faliment.

De asemeni, dincolo de calitățile sale politice, regina era foarte pasionată și de tot ce înseamnă artă, atrăgând la curtea ei muzicieni și poeți, fiind supranumită „Minerva Nordului”. Regina Christina a învățat filosofie alături de marele René Decartes. Uimitor, însă regina se îmbrăca în haine bărbătești, ceea ce era un act de curaj la acele vremuri.

Pe 6 Iunie 1654, Christina uimește întreaga Europă prin renunțarea la tron, motivând că este bolnavă, iar povara de a conduce o națiune ar fi prea grea. Totuși, se știa că adevărata problemă a reginei era cu totul alta, locuitorii Suediei așteptând căsătoria reginei pentru a oferi un moștenitor națiunii, iar acest lucru întârzia să se întâmple.

După abdicare, Christina păsărește Suedia începând o călătorie în sud, unde rămâne o figură importantă. În anul 1657 ordonă executarea unuia dintre consilierii săi (Gian Riccardo Monaldeschi), acuzându-l că a trădat-o într-un plan de-al ei. Totuși, se zvonește că acesta a fost omorât pentru că avea de gând să vorbească despre homosexualitatea Christinei.

Își organizează la Roma magnificul palat Riario, unde este înconjuată de artiști de renume, intelectuali și muzicieni, așa cum se întâmpla și la Stockholm, printre care: Alessandro Scarlatti, Arcangello Corelli (homosexual), Bernini, etc.

Academia Arcadia din Roma, instituție de renume chiar și în zilele noastre, a fost înființată de Christina, în ciuda dificultăților financiare, totul din iubire pentru artă.

Viața personală este destul de controversată, Christina având momente când făcea avansuri femeilor chiar de față cu persoane importante ale timpurilor respective, printre care: Doamna de Bregany (chiar ea a fost și ținta unor avansuri), Domnișoara de Montpensier, Contele Palatin, Ducele de Guise, etc.

Foarte interesante sunt și scrisorile pasionale pe care regina le-a scris unei anume Ebba Sparre: „Dacă n-ai uitat puterea pe care o ai asupra mea, atunci n-ai uitat nici că port în suflet iubirea ta de doisprezece ani; sunt atât de mult a ta, încât nu vei putea nicicând să mă pierzi; și numai moartea mă va putea face să nu te mai iubesc.”

În ultimii ani de viață, Christina a făcut parte din cercul cardinalului Decio Azzolini, acesta moștenind-o la moartea sa.

Regina Christina se află înmormântată în Catedrala Sfântul Petru din Vatican, decedând la vârsta de 62 de ani, la 19 Aprilie 1689.

1 comentarii:

misfit spunea...

e si un film, Queen Christina, mai vechi insa, cu Greta Garbo.
ce-i drept acolo nu exploreaza partea homosexuala a personajului dar exista un hint totusi.destul de indraznet avand in vedere perioada in care s-a filmat.

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki