duminică, 15 mai 2011

Ambalaj din sticlă vs. Ambalaj din plastic

Nu știu câți dintre voi aveți problema asta, în cazul că o aveți, însă eu am ceva cu ambalajele de plastic în care sunt îmbuteliate băuturile de orice fel. Că vorbim de apă minerală, plată sau sucuri, până la ulei, oțet și altele, urăsc faptul că toate sunt în idioțenia aia de plastic, idioțenie care bineînțeles că transmite produsului din interior proprietățile nocive ale plasticului.


Nu am nevoie de studii în ceea ce privește acest aspect, că doar nu sunt tâmpit, cred! Îmi dau seama de gustul produsului pe care-l consum și este atât de evident că sunt diferențe între băuturile îmbuteliate în sticlă și cele îmbuteliate în plastic. Nu mai vorbesc de alte efecte, dincolo de gust...

Testați chiar voi: Mergeți și cumpărați un bidon (recipient din plastic) cu apă și, în paralele, o apă în ambalaj de sticlă, consumați din fiecare și vedeți diferența. De asemenea, testul poate fi făcut și cu suc Coca-Cola, dar nu numai.

Din păcate, în România, lucrurile nu sunt așa cum ar trebui să fie. Au rămas foarte puține băuturi răcoritoare îmbuteliate în ambalaj de sticlă, ceea ce nu face decât să mă întristeze. Îmi aduc aminte cu nostalgie de anii în care majoritatea apelor și a băuturilor răcoritoare erau vândute în ambalaj din sticlă.

Dincolo de gust și efectul nociv asupra sănătății, în mod direct, îmbutelierea în ambalaj de sticlă ar avea ca efect și reducerea poluării cu PET-uri. Că nouă românilor ne cam place să mergem la grătare și să lăsăm aruncate PET-uri de bere și răcoritoare pe iarbă, nu?

În momentul în care s-ar reveni la ambalajul de sticlă și la acea taxă de ambalaj, pe care o primești înapoi atunci când ai înapoiat sticla, sunt sigur că numărul celor care ar lăsa mizerie în urma lor s-ar reduce consistent. De ce? Pentru că mizerie = bani pierduți, cu care poți cumpăra un alt produs. Iar dacă ar fi totuși oameni care lasă ambalajele de sticlă aiurea, să vedeți ce harnici ar deveni țiganii, ca pe vremuri.

Un alt aspect ecologic vine și din faptul că ambalajul înapoiat magazinului va ajunge la producător, iar acesta îl va refolosi, după procedurile specifice de sterilizare, într-un nou proces de producție. Astfel, n-ar mai fi nevoie de tone de plastic dăunătoare mediului, pentru o un nou lot de produse.

În fine! Îmi amintesc sticlele alea de 1,5 L cu Fanta, Coca-Cola, Sprite, Borsec. Ce gust, ce minunăție!
Astăzi găsim doar la restaurante ambalaje din sticlă, la produse ce nu-ți ajung nici pe-o măsea. Nu știu, dar mie când îmi pui o sticlă cu apă sau cu suc la 0,33 în față, parcă mă apucă nervii. Ca să nu mai vorbim că respectivele sticle ajung tot în coșul de gunoi, când ar putea fi refolosite.

În concluzie, pe linia melodică a cântecului „dă-mi nopțile înapoi” a fetelor de la Asia, cânt și eu „dă-mi sticlele-napoi”, poate s-o rezolva ceva. Oricum, nu mă las. Lucrez la un proiect de lege prin care producătorii de băuturi răcoritoare să fie obligați să producă în ambalaj de sticlă 90% din totalul producției, pe care am să-l înaintez Ministerului Mediului via Administrația Prezidențială, că dacă sunt transmise așa, altfel se acordă atenție. Vă spun din experiență!

2 comentarii:

The Kiddo spunea...

Interesantă abordare și voi încerca să fac acest experiment. Mă întreb însă dacă nu cumva calitatea produselor s-a schimbat de pe atunci când eram nevoiți să returnăm sticlele înapoi. Și da, am trăit acele vremuri, chiar dacă eram mic.

Succes cu proiectul de lege. =)

Alex (admin) spunea...

Calitatea s-a schimbat de asemenea cu timpul, dar diferențe sunt între produsele actuale, făcute în aceeași fabrică.

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki