joi, 19 mai 2011

Formă de manipulare homofobă. E vina lor sau vina noastră?

Că tot a fost Marți, 17 mai, Ziua Internațională Împotriva Homofobiei și a Transfobiei, am decis să abordez, ca temă, o formă  de manipulare homofobă pe care foarte multă lume o folosește, în mod voluntar sau involuntar, atunci când abordează subiectul „homosexualii și viața lor”
Dacă de cele mai multe ori manipularea homofobă se face prin cuvinte atent rânduite, încercând să aducă în prim-plan cât de contra naturii sunt persoanele cu orientare sexuală diferită de cea heterosexuală sau cât de mare este păcatul de a fi gay și cum ar trebui să se trateze persoanele în această situație, o altă formă de homofobie, manipulatoare de altfel, se face prin atașare unor imagini peiorative, la diferite articole sau postări, mai puțin reprezentative adevăraților gay, judecata homosexualității fiind făcut în stricta bază a acestora stereotipuri grafice greșite.

În 95% din articolele care abordează subiectul homosexualiății sunt afișate poze care n-au nicio legătură cu realitatea, fie înfățișează extreme ale ei, care oricum există indiferent de orientarea sexuală a persoanei. De obicei, articolele respective sunt scrise de oameni care n-au intrat în viața lor în contact cu persoane gay și deci, pline de preconcepții greșite care sunt transmise mai departe oamenilor ușor ignoranți, oameni care până la urmă le iau de bune, condimentul fiind dat de poza articolului - ceva mereu scandalos, binînțeles.

Astfel se formează o imagine total eronată despre ceea ce înseamnă gay. În acest mod suntem atacați continuu, prin manipulare idioată și considerați niște specii subumane, bolnave și demne de marginalizat, totul fără fundament practic. 

Cum dracu să nu îți faci o părere greșită despre homosexuali când de fiecare dată ți se bagă pe gât  imagini scandaloase atunci când se vorbește de gay, în condițiile în care n-ai luat niciodată contact cu astfel de oameni?

Bine, a nu se înțelege nici extrema cealaltă, că în comunitate gay curge lapte și miere, că toată lumea e inteligentă, frumoasă, plină de valori și principii, iar noi nu avem uscăturile noastre, că e greșit. Ca orice grup, indiferent de criteriile în baza cărora este făcut, are și uscături, însă asta nu implică caracterizarea defectuoasă ca grup, în baza unor exemple reduse ca dimensiune. Avem și noi nebunii noștri, cum au și heterosexualii nebunii lor, avem și noi homosexualii noștri ignoranți la fel cum țara asta e plină proști.

E vina noastră sau e vina lor? 
Câteodată stau și mă întreb cine poartă  responsabilitatea? Noi, pentru că nu ieșim mai mult în față cu exemple reale, ce arată adevărata noastră față și lăsăm oamenii de o calitate îndoielnică să apară la televizor să facă circ ieftin?! Ei că se lasă atât de ușor influențați, că sunt atât de superficiali și nu au capacitatea de a empatiza cu noi, de a veni printre noi și să vadă astfel că suntem cu toții oameni, indiferent de acel detaliu ce se petrece în patul nostru? Cine e de vină, ăia care încearcă manipularea prin articole homofobe sau cei care le cred? Ăia care fac circ sau cei care pur și simplu asta cer?Răspunsul e undeva pe la mijloc.

Când am să văd imagini de genul celei care urmează în articolele din presa și blog-urile românești?

3 comentarii:

ALIN spunea...

asa e ai dreptate!

Cosmin spunea...

Ar trebui ca atunci cand vedem un articol cu o astfel de poza sa sanctionam imediat prin comentarii acest fapt. Va fi un semnal receptat si de autori si de cititori.

Alex (admin) spunea...

@Cosmin

Eu fac asta de fiecare dată, dar nu este de ajuns. E nevoie de putere, iar puterea este dată de grup, de număr. Eu pot să fac regulile la mine pe blog, nu la alții. Acolo pot doar să critic.

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki