marți, 10 mai 2011

HIV: Le spunem părinților? Prietenilor?

Venind acasă din oraș, pe drum, gândindu-mă la ce v-am povestit ieri, mă întrebam ce aș face dacă aș afla că am HIV: (1)aș spune părinților mei? aș fi dator să-mi anunț prietenii despre acest lucru? m-aș retrage în singurătate sau m-aș implica mai mult în acțiuni de responsabilizare socială?

Același lucru am fost întrebat de către Daniel, ieri, când am vorbit la telefon: Alex, ce să fac? Să le spun părinților mei sau nu?


(1)Dacă este să formulez o părere personală, în momentul în care ne lovim de o astfel de problemă, a depistării virusului HIV și nu numai, că atitudinea e valabilă în cazul oricăror probleme importante, părinții au DREPTUL să afle ceea ce se întâmplă cu noi.

Mai mult ca oricând, părinții sunt cei care au dreptul să știe că trecem prin clipe grele, pentru a ne fi aproape, pentru a ne sprijini, pentru a prețui mult mai mult fiecare clipă petrecută alături de odrasla lor. Copilul este la greu și are nevoie de cei care i-au dat viață, iar aceștia trebuie să-i fie aproape; și cu siguranță vor fi!

Bine, lucrurile diferă în funcție de fiecare familie, iar unii părinți ar putea avea reacții de repulsie totală, însă aici nu mai este vina copilului, ci a părinților, care se pare că nu înțeleg pe ce lume trăiesc.

Oricum, nu știu, un răspuns general nu este neapărat valabil. Fiecare dintre voi vă cunoașteți bine viața, familia, părinții și anexele, de aceea decizia este în mâine voastre.

(2) În ceea ce ține de prieteni, lucrurile nu diferă cu foarte mult. Avem, oarecum, o datorie morală de a nu ascunde prietenilor cu adevărat apropiați lucruri importante din viața noastră, iar acesta este unul dintre ele. Motivele pot fi multe, însă și aici trebuie analizat bine. Până la urmă aici este un fel de sită prin care cerni prietenii, altăuri de tine rămânând cei apropiați.

(3) Să te retragi în singurătate nu e cel mai recomandat lucru. Poate că unii au nevoie de câteva momente de reflexie, dar faptul că cineva este purtător de HIV nu trebuie să-l izoleze. Prietenii adevărați îi vor fi alături, iar dincolo de asta, vor fi și alții care se vor împrietenii cu ei tocmai pentru a le fi aproape, pentru a le demonstra că un om rămâne om chiar dacă are HIV. Cei care se vor îndepărta de persoanele cu HIV nu pot fi decât niște superficiali, niște oameni care nu au date despre acest virus. Este o greșeală mare!

Oricum, recomandarea mea pentru toți purtării de HIV este ca ei să fie în mijlocul prietenilor, doar așa pot trece mai ușor peste greutățile pe care aceștia la simt la un moment dat.

Bineînțeles, implicarea în campanii de responsabilizare socială este mai mult decât binevenită, și nu doar celor seropozitivi, ci din partea tuturor. E bine să ajutăm, să fim empatici, să fim cu adevărat parte din societate, nu doar spectatori ai ei.


Voi ce ați face dacă ați descoperi că sunteți purtători ai virusului HIV? 
Ați spune părinților? Prietenilor? V-ați retrage în singurătate?

3 comentarii:

Vlad M. spunea...

eu cred ca as spune alor mei daca s-ar intampla ceva de genul. probabil si catorva prieteni dar nu la toti.

Anonim spunea...

Ce as face...
1. le-as spune parintilor pentru ca mereu mi-au fost aproape si m-au sprijinit.
2. le-as spune si prietenilor apropiatipentru ca sunt sigura ca nu sunt niste ignoranti.
3. as incerca sa ma implic in actiuni de constientizare a populatiei despre riscul de a fi contaminat si de altfel poti duce o viata 'normala' si sa faci aceleasi lucruri ca inainte doar ca vor fi anumite limite impuse odata cu dezvoltarea bolii, nu de limitele impuse de societate.
4. as incerca sa contactez persoanele cu care am fost si sa le propun sa faca un test.
A te izola cand ai orice fel de boala nu este constructiv ci te demoralizeaza.

Anonim spunea...

Hmmm...
Se pare ca niciunul nu e in aceea situatie...
Eu da.
Eu personal am parcurs invers etapele, mai intai
1. Te izolezi, te demoralizezi, te gandesti la ce ai de facut
2 Abi apoi spui celor din familie, care btw in general vor reactiona mai rau decat ai facut-o tu...
3 Daca spui si prietenilor ai sa ai surpriza sa vezi ca nu are sa se schimbe absolut nimic... Poti sa spui si amicilor, nici ei nu te vor privi diferit.

Poate nu in cazul tuturora dar asa a fost in cazul meu.
So good luck to all of u.

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki