luni, 9 mai 2011

HIV nu alege! HIV acționează! (o poveste reală)

Probabil că mulți dintre voi nu au habar și nici nu s-au pus în situația în care trebuie să spună unui prieten foarte bun „Ești infectat cu virusul HIV!”. Este teribil să ai această sarcină, în fața oricărui om, dar mai ales în fața unui prieten.

În cele ce urmează veți putea citi o poveste reală ce încă este în desfășurare, o poveste despre cum un telefon îți poate schimba viața, cum lucrurile pot să se întoarcă la 180 de grade în doar o clipă. De fapt, așa a început totul, printr-un simplu telefon.


Se întâmpla în urmă cu aproximativ 3 săptămâni, pe când am aflat că o anumită persoană este purtătoare a virusului HIV. Cine? Un tip foarte tânăr, despre care nimeni n-ar fi bănuit nimic, tocmai din cauza unor stereotipuri de care mulți dintre noi nu ne dezlipim. E greu să crezi că cineva la 18 ani are HIV, nu? Uite că da, virusul nu se uită la sex, vârstă, bunătate, frumusețe sau alte criterii, el doar acționează.
(persoana nr.1 o voi numi ANDREI, pentru a putea fi mai ușor de urmărit povestea)

Odată aflată vestea, nu mi-a venit în minte decât faptul că trebuie să-mi confirm acest lucru. Am pus mâna și l-am contactat, fără a-l judeca în vreun fel, ci doar pentru a primi confirmarea chiar de la el, că pe zvonuri nu mă bazez atât de tare. Din păcate, adevărul avea să fie întocmai cu zvonul.

În secunda imediat următoare mi-a apărut în minte chipul unui tip prieten foarte bun (26 de ani). Știam că a avut contact sexual cu tipul infectat cu HIV, iar asta m-a îngrijorat foarte tare.
(pe prietenul meu foarte bun îl voi numi Daniel, ca pseudonim)

A început un fel de alarmă. Un fel de neliniște sufletească la gândul că totul ar putea fi o schemă mult mai complicată. L-am sunat pe Daniel și i-am cerut să-mi zică sincer, cu detalii, de câte ori s-a culcat cu Andrei, în urmă cu cât timp și dacă a fost protejat.

Neliniștea se acutiza, detaliile oferite nefiind deloc fericite. Făcuse sex de două ori cu Andrei, însă DOAR O SINGURĂ DATĂ FĂRĂ PREZERVATIV, în urmă cu un an. Asta nu putea să-mi ofere liniște. L-am trimis urgent la analize!

Daniel m-a ascultat și s-a dus de urgență la un laborator de analize. Începuse un calvar și pentru el. Stres, nervi, nopți nedormite. Frica de faptul că la rândul lui a infectat pe unul dintre oamenii pe care-i iubește cel mai mult, un prieten din copilărie cu care avea frecvent relații sexuale, de fiecare dată neprotejat. Pentru prietenul său mai există o șansă în a nu fi infectat, fiind vorba doar de contact oral.

Revenind la Daniel, atunci când trebuia să-și ridice analizele, a fost înștiințat că trebuie să repete testul, fiind o problemă în laborator. Ei, pe dracu! Așa e procedura,  testul ELISA (Enzyme Linked Immuno-Sorbent Assay) trebuie repetat dacă dă rezultat REACTIV. Zis și făcut! O altă săptămână de așteptare: stres și mai mare, întrebări fără răspuns, nopți nedormite, plimbări melancolice prin oraș, ore pe internet pentru a se documenta.

După două săptămâni de așteptare, Daniel primește rezultatul. Un plic blestemat în interiorul căruia scria cu roșu: REACTIV. Fiind un test bazat pe reacție imunoenzimatica, anumiți anticorpi specifici HIV erau prezenți în organism. Pentru confirmare sau infirmare se recomandă testul WESTERN BLOG, acesta fiind cel decisiv, Elisa prezentând erori în unele cazuri.

Bineînțeles, următorul pas era Institutul „Cantacuzino” sau Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș", acolo unde se face testul WESTERN BLOT. De asemeni, recoltările pot fi făcute și la Direcțiile de Sănătate Publică din fiecare județ din România.

Așadar, l-am chemat de urgență la București pe Daniel, acesta fiind dintr-un oraș mic din provincie, și ne-am prezentat la Institutul „Cantacuzino”, unde i-au fost recoltate probe de sânge în vederea realizării testului WESTERN BLOT.

INFO+: Am fost plăcut surprins de rapiditatea, amabilitatea și profesionalismul celor de la INSTITUT. Nu ezitați să vă prezentați acolo, atunci când e nevoie. Testul WESTERN BLOT costă 265 lei și nu este decontat de (CNAS) Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Înainte de asta, faceți testul ELISA, care e aproximativ 30 de lei.

RECOMANDARE: Atunci când sunteți întrebați despre orientarea voastră sexuală, cât și despre alte informații, încercați să fiți extrem de sinceri deoarece este foarte important.

După recoltare, lui Daniel i-a fost oferită o foaie cu datele sale, care conținea și codul pentru a avea acces online la rezultat. Pe site-ul Institutului „Cantacuzino” pot fi aflate analizele prin intermediul CNP-ului și a codului de pe fișă. Recoltarea a fost pe 02 Mai 2011, ia rezultatul urma să fie vizbil până cel târziu pe 12 Mai, în funcție de anumiți factori.

Daniel mi-a lăsat mie fișa primită, urmând ca eu să aflu rezultatul analizelor sale prin intermediul site-ului celor de la Institutul „Cantacuzino”. Pe 04 Mai 2011, la nici două zile după recoltare, pe site-ul institutului era afișat rezultatul. Am început să tremur. REZULTATUL ERA POZITIV.

Timp de 5 zile am ținut tăcerea, m-am tot gândit cum să-i spun ceea ce oricum bănuia, dar mai exista o speranță. Nu vreți să știți fericirea din ochii lui în momentul în care la recoltare i s-a spus că ELISA ar putea fi eronat. Trăgea de fiecare speranță! Nu a fost să fie! Speranțele n-au fost de partea lui. Astăzi mi-am făcut curaj și i-am spus, l-am încurajat cât am putut.

Tremuratul vocii nu și l-a putut stăpâni, simțeam cum îi curg lacrimi seci și cum hohote de plâns așteaptă să răbufnească odată cu terminarea convorbirii.

Și sincer vă spun. Nimeni nu merită așa ceva! Însă, cu atât mai puțin băiatul ăsta, care este unul dintre cei mai cuminți oameni pe care-i știu. Un tip sensibil, ce are niște valori morale bine conturate. A avut ghinionul să calce strâmb o singură dată, o singură dată...

Este o zi tristă! Un moment dificil, dar un nou început!
Protejați-vă pe voi! Protejați-vă prietenii!
Nu judecați și ajutați atunci când puteți s-o faceți! Soarta poate fi nedreaptă!

Update 1: 
Deoarece s-a creat un subiect interesant prin comentariile la acest articol, vă invit să aflați câte ceva despre rata de a te infecta cu hiv pe site-ul DarkQ.

26 comentarii:

florin ghituica spunea...

Sunt foarte multe persoane hiv pozitive si de aceea trebuie sa fim foarte atenti in viata intima ... Nu ma pricep absolut deloc la aceasta afectiune , dar sunt convins ca se poate trai fiind infectat cu hiv sau alaturi de o persoana suferinda cu hiv . Eu sunt mai pacifist din fire , dar sunt convins ca acest baiat va fi parasit de toata lumea su numai daca va avea un caracter puternic va putea sa-si continue viata .

Octav spunea...

Eu din contra, cred ca prietenii adevarati ii vor fi alaturi si la greu, nu numai la bine.

Alex (admin) spunea...

Nu-l va părăsi nimeni din cei care merită cu adevărat să fie prietenii lui. Acum e momentul în care sita cerne adevărații prieteni.

Anonim spunea...

TRIST dar al naibi de adevarat multii f multii sufera din cauza nepasari a lipsei de imaturitate e f greu sa psihic sa treci dar nu si imposibil cunosc 2 oameni dragi mie care au luptat cu hiv si au reusit dupa un an de tratament doctori le-au aprit medicamentatia este f imp sa ai psihicul bun si pt asta exista prieteni.e f greu dar nu imposibil .eu ai doresc multa sanatate si nimik sa nu il doboare sa spere si sa creada in Dumnezeu

adi spunea...

ei ...stii ,poate nu a fost atat de cuminte amicul tau.nu il judec..dar ,chiar nu merita sa iti futi viata pentru un orgasm..oricat de intens ar fi acesta.Sunt 2 reguli care daca le respectii traiesti mult si bine :
1) MONOGAMIA!!!
de ce unii dintre noi, astia gay ,tre sa ne-o punem cu toata lumea ?Gayromeo ...ati auzi de el ?
Uite un mic experiment facut cu un an in urma :http://avehorizon.blogspot.com/2010/05/mic-experiment.html
E scarbos ce se intampla si ne mai miram ca dupa "una mica"plangem de ne stingem.Nu avem maturitatea si capacitatea de a discerne intre ce e bine si ce e rau,lasam p**a sa ne conduca si ne conduce...sper hiv.
Pana la uram e o lectie ce trebuie invatata.
2)PREZERVATIVUL !!!
e oferit gratis in cluburi .DE CE NU IL FOLOSIM ?!!!!!

Alex (admin) spunea...

@Adi

Ai căzut exact în aceeași capcană de a pune sterotipurile în prim plan.

Crede-mă! Generalizezi și greșeti mult!

Ca să-ți spun sincer, tipul nici n-are cont pe romeo sau chestii de genul ăsta, dar nu asta e relevant.

Să știi că nu trebuie să grșești de o mie de ori, ci doar o dată pentru a păți ceva nașpa.

Nu încerca să judeci oamenii care au hiv, cum l-au luat, etc. încearcă să fii empatic.

Cu toții greșim, nu trebuie să lăudăm greșeala, dar nici să asuprim prin ură și critică.

și da: PROTECȚIE ÎNAINTE DE TOATE.

Oricum, atitudinea ta nu mă bucură deloc. Arată superficialitate maximă și lipsă de empatie.

adi spunea...

Nu e relevant daca ai sau nu ai cont pe romeo.Nu contest ca amicul ta nu e cuminte si ai dreptate, e nevoie de o singura data ,dar eu blamam COMPORTAMENTUL UNORA DIN ACEASTA COMUNITATE,adica a celor 99,9%
Alex,traiesti si stii ce se intampla in "comunitatea" asta.Fuga dupa nou ,dupa bunaciuni ,dupa senzatii.Din cauza UNORA ca acestia ,sufera ceilalti o,o1.
Am trecut si eu prin faze asemanatoare cu ale amicului tau,mi-am facut testul si cele 10 zile au fost de cosmar,din fericire pentru mine a fost negativ iar atunci mi-am jurat ca nu o sa mai gresesc niciodata!
Il inteleg pe amicul tau si mi-e mila...dar cine este vinovat ?
Cred ca noi toti!!!
ATITUDINEA NOASTRA ESTE DEFECTUOASA!
Mergem in cluburi sa agata ,sa ne-o tragem ,sa promitem relatii pana ...saptamana urmatoare cand apare alta "noutate"careia i-o trag si ei .
Clujul este mare iar gay sunt multi ,dar sa stii ca prin rotatie fiecare si-a tras-o cu toti ,asa ...pe rand!
E dur ce spun ?Da! Asa e ! Pentru ca e adevarat !
E numai in Cluj asa ?Nup! Asa e la Bucuresti ,la Milano sau New York.Astia suntem iar exceptiile confirma regula.Eu ,tu ,el si ceilalti 0,01% tragem ponoasele .
Ideea ca sexul e cea mai ieftina distractie e gresita ,poate costa viata .

Alex (admin) spunea...

@Adi

Din punctul meu de vedere privești problema mult prea îngust, în sensul că probleme sunt altele.

Sunt comportamente și comportamente, oameni și oameni. Nu stau să vorbesc acum despre conduita sexuală la nivel de relație/aventură.

Ne interesează strict ca relațiile sexuale, indiferent de frecvența cu care sunt făcute, să fie protejate. Aici e interesul meu prin acest articol. Să trag un semnal de alarmă, că indiferent orice, sexul să fie protejat.

Repet: nu analizez comportamentul de alt tip, ci doar ca protecție a sănătății.

adi spunea...

E ok sa tragi cu arcul in cineva, chiar daca sageata nu are varf ?

Anonim spunea...

in cazul persoanelor gay, 1.6% din contactele sexuale neprotejate au ca rezultat infectaea cu HIV. prietenul e ghinionist.

Alex (admin) spunea...

@Anonim

Conform căror studii?

DarkQ spunea...

@aninim,

FALS.

Nu stiu unde citisi asa ceva.

Anul trecut in Romania din totalul persoanelor infectate cu HIV 17% au fost gay sau bi DECLARATI (si probabil ca inca cateva procente, nedeclarati, ca nu toata lumea declara ca e gay sau bi).

Deci, vorbim de aproximativ 20-25+%, ceea ce e imens, e foarte mult.

Acum, explica-mi tu mie, cum se face ca avem 25 de gay dintr-o 100 de persoane infectate cu hiv daca practic, dupa ce spui tu, se produce 1 bucata infectare la 62 contacte sexuale.

Ideea e alta.

Nu o faci fara prezervativ, cat de greu poa' sa fie?????

Sa ma ierte D-zeu, dar un prezervativ FACE diferenta dintre a lua sau nu virusul.

Daca asta nu se intelege, atunci... aia e.

Nu mai zic nimic de hepatita B, pe care o are muuulta lume si se ia si prin sarut.

Este vaccin, Engerix-ul, care costa cam 150 de RON. dar foarte putini si-l fac.

Asa ca... hai sa si gandim un pic unainte de a ne arunca in p88a ca fata' mare.

Anonim spunea...

uite o statistica ...1,6% intra in ea, dar nu 20% sau 25%

Contactul sexual neprotejat cu un partener seropozitiv, comportă un risc de 0,05-0,15 % la femei şi 0,03-5,6% (un studiu) la bărbaţi.
Infectarea prin practici sexuale orale: la bărbat (fellatio - penisul este luat în gură) riscul este mai mic dar nu poate fi exclus; la femei (cunnilingus - lingerea vulvei) şi prin anilingus (stimularea anusului prin lingere, practică întâlnită în pornografie şi la coprofili- o variantă a fetişismului) este considerat ca fiind extrem de redus.
În timpul contactului sexual anal se produc deseori mici ragade (zgârieturi) pe mucoasa anală. Pentru această practică riscul este de 0,82% la partenerul pasiv şi 0,3% la parteneul activ (studiu efectuat la parteneri homosexuali).
Alte practici sexuale, fără contact direct cu secreţii sau sânge infectat au un risc extrem de scăzut de infectare.
Infecţia prin înţepăturile de ac depinde de situaţie. Riscul general este de 0,3% şi creşte în leziuni adânci (de 16 ori), urme vizibile de sânge pe ac sau acul a fost anterior într-o arteră sau venă (de 5 ori), concentraţia crescută de viruşi în sânge (de 6 ori). Riscul în cazul canulelor este mai ridicat decât la ace compacte (ac de seringă-canulă , ac de cusut-compact).
Riscul de contaminare prin folosirea în comun a acelor de seringă (practică întâlnită la toxicomani dependenţi de heroină) scade o dată cu trecerea timpului dintre utilizările aceleiaşi seringi, ac de seringă, dar viruşi din interiorul canulei pot rămâne mult timp virulenţi, uneori chiar zile întregi. Fierberea acelor poate distruge viruşii dacă se respectă timpul de sterilizare însă nu se poate efectua la acele uzuale din cauza amboului (capătului care se ataşează seringii) care este din plastic. O dezinfecţie prin alcool sau substanţe dezinfectante nu este suficientă, pentru că nu se poate pleca de la presupunerea că substanţa dezinfectantă a ajuns şi în lumenul (canula) acului.

Anonim spunea...

Si ce faci daca ai ghinionul sa se rupa prezervativul , sau tipul isi da drumul pe tine si ii sare sperma pe buze sau in ochi ... din greseala ?

DarkQ spunea...

@unul dintre anonimi,

Da si un link cu sursa de unde citezi te rog. Sunt multe informatii pe net, asta nu inseamna ca ele sunt si veridice.

Eu de 20% ma refeream in contextul in care anul trecut 17 din 100 de oameni descoperiti cu HIV erau gay/bi declarati. La 17 mai adaugi inca 4-5 nedeclarati si iaca...

Alex (admin) spunea...

Văd că sunt oferite date „dintr-o statistică”. Nu ne interesează aceste date „dintr-o statistică”, ci numele concret ale studiului făcut, titularul studiului, eșantionul, indicatorii, perioada, chestii relevante.

Practica contrazice AGRESIV datele oferite „dintr-o statistică”.

Singura statistică certă, făcută în România în primele trei luni ale anului 2011 arată ce spunea și Robert mai sus, ca să nu vorbim de cazurile nedescoperite, care nu sunt deloc puține.

Și ca să vă faceți o idee, în Londra găsim următoarea statistică: 1 din 7 gay sunt purtători de HIV și lucrurile se agravează, la fel și-n România.

Și să lăsăm statisticile, faceți sex protejat!

Anonim spunea...

Astfel, medicul ginecolog Prinz, din München, a stabilit prin calcule statistice ca 100 barbati infectati cu SIDA infecteaza anual 35 de femei, daca acestia utilizeaza in exclusivitate prezervativul. Il putem asemana cu ruleta ruseasca. Este deci clara iresponsabilitatea celor care sustin prezervativul ca o protectie impotriva SIDA: se trece alaturi de miezul problemei si trebuie sa o numim o adevarata inselatorie periculoasa.
Cititi si minunati-va!
http://avortulsicontraceptia.ro/contraceptia-anticonceptionale/4-prezervativul-este-prezervativul-sigur-in-ce-priveste-prevenirea-sarcinii-hiv-sida-hpv-chalmydia-etc-prezervativul-si-efectele-fatale-despre-care-nu-se-vorbeste

DarkQ spunea...

Ideea e ca nu putem spune ca "ai avut ghinion ca te-ai infectat cu hiv" ca pe wikipedia zice ca sunt sanse de 0,3-0,8% sa iei HIV daca o faci fara prezervativ.

Daca ar fi asa, cum se explica numarul imens de gay/bi infectati cu HIV?

Adica, fiecare amarat care s-a infectat anul trecut, ar fi trebuit sa si-o traga FARA prezervativ de 200-300 de ori intr-un an (ceea ce, e cam multisor... ) ca sa aiba o sansa reala de infectare.

Sunt o gramada de cazuri la tineri care au ars-o cu maxim 4-5 timi (diferiti), fara prez, si au luat. cam mult ghinion, nu.?

Alex (admin) spunea...

Din câte am citit, un fel de teoria conspirației, însă fără alternative concrete. Probleme puse, fără soluții oferite.

Practica arată că la majoritatea le-a trebuit un singur contact sexual cu o persoană purtătoare de virus, și ăia sunt ghinioniști? Cât ghinion frate?

Anonim spunea...

presupunem ca nici wiki nu spune adevarul... atunci va recomand calduros sa vb cu orice prof. din UMF sau cu cei de la Matei Bals. Ce legatura are depistarea cu infectarea? Daca depistam 300 de oameni azi inseamna ca s-au infectat toti acum 6 luni? Unii ar putea sa poarte hiv-ul de 3,4 sau 10 ani. deci prietenul "andrei" fie e super ghinionist fie are hiv de mai multa vreme. cei de la Matei Bals pot face o analiza care spune cu o aproximare buna momentul infectarii. darkq. depinde cand au avut loc cele 4-5 contacte sexuale si aici ma refer la nivelul viremiei.

Anonim spunea...

mai mult. cand vb de procente sa avem un lucru bine stabilit. eu vorbesc de rata de infectare in timp ce tu imi spui ca oficial 17 din 100 persoane infectate erau gay sau bi. despre prietenul lui Alex. trebuie sustinut si trebuie sa-si inghita pastilele cu regularitate.

Anonim spunea...

Alex... merita vazut:D campanie gratuita de testare pentru hepatita b si c

http://www.youtube.com/watch?v=Ztspkbek9VA&feature=player_embedded#at=17

Alex (admin) spunea...

Mulțumesc pentru link. Am să postez!

Panic spunea...

Trist.Chestiile astea ar trebui sa ne determine sa fim recunoscatori pentru ce avem si sa fim atenti mereu, fiindca ne-o datoram noua.
As vrea sa-l imbratisez pe prietenul tau si sa-i spun ca e ok.

POPESCU spunea...

salutare,

nu ramane decat sa gandesti pozitiv ca tot vb de asta!... ceea ceti spun este ca tu de acum inainte sa fii constient cu tine si cu cei din jur la fel si cei care sunt afectati de virusul acesta si cei care inca nu au avut ghinionul probabil ca inca la cat de disperati sunt unii unele dupa sex. spun asta pentru ca vb foarte mult cu tineri afectati de acest virus si mai ales cu tinerii care inca nu au dar mult nu mai au. mare atentie stiu ce inseamna placerea dar placerea mai are si riscuri care te poate marca pe viata. ATENTIE!...

WWW.ONG-URI.COM

SANATATE ALL.

Anonim spunea...

da sa sti ca e un lucru foarte greu de priceput adica sa alegi intre placere si durere normal ca alegi placere dar sti placerea dureaza aprx 30 min dar durerea si rusinea mai ales ca uni dintre noi nu sta bn cu money e fff greu asa ca inainte de toate cumpara un balonas ca nu te costa decat 10 lei pe cat analize si tratamen 300 sau 400 lei e mult mai mult tu chiar nu crezi?

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki