miercuri, 11 mai 2011

HIV: Răspunderea penală

Atunci când vorbim despre persoanele infectate cu virusul HIV ne gândim că acestea au un comportament mult mai atent în ceea ce ține de conduita sexuală. În cele mai multe cazuri așa se întâmplă, fără doar și poate, iar pentru acei oameni am tot respectul din lume. Totuși, sunt și seropozitivi ce neglijează complet siguranța medicală a partenerilor sexuali, fie chiar intenționează să infecteze și pe alții. 

Comportamentele de acest fel nu numai că trebuie criticate aspru, dar și reclamate în justiție, iar pentru acest lucru trebuie avută în vedere reglementarea juridică expres prevăzută de lege: 

Art. 309, alin.2 din Codul Penal Român pedepsește transmiterea sindromului imunodeficitar  dobândit de către o persoană care știe că suferă această boală cu închisoare de la 5 la 15 ani.

Așadar, trebuie considerat faptul că interpretarea în mod larg a articolului din legea penală duce la pedepsirea nu doar a celor care fac sex fără prezervativ, știind că sunt infectați, cu intenția de a infecta și pe alții, ci și a celor care fac sex cu prezervativ, însă nu-și anunță partenerii de riscurile la care se expun, în cazul în care aceștia se infectează, printr-un mic accident, în respectivul act sexual.

Așadar, foarte important este ca partenerii sexuali să fie informați despre riscul la care se expun. Nu este vorba numai de aspectul juridic, ci și de obligația morală care revine celor seropozitivi de a informa despre ei pe cei cu care urmează să aibă raporturi sexuale de orice fel.

De asemena, trebuie avut în vedere că există reglementări legale prin care sunt pedepsiți și cei care transmit celelalte tipuri de boli venerice (sfilis, hepatite, gonoree, etc), atunci când au cunoștință de existența acestoa, cu închisoare de la 1 la 5 ani, conform art. 309, alin.1 din Codul Penal.

Recomandare personală:
În cazul în care aveți cunoștință de persoane care infectează alte persoane cu intenție, NU EZITAȚI să le reclamați. Personal, cu toată empatia pentru boala lor, eu nu voi avea milă când voi auzi de astfel de cazuri pentru că următoarea victimă a inconștienței unora poate fi un alt prieten de-al meu sau chiar eu!

Cuvânt de încheiere:
Îmi cer mii de scuze față de persoanele care sunt infectate cu HIV și au un comportament responsabil. Articolul a fost scris pentru a aduce în atenție faptul că cei care fac acte de inconștiență pot fi pedepsiți conform legii, NU pentru a cataloga seropozitivii ca grup ca fiind iresponsabili.

Update 1: 

În noul Cod Penal, care ar trebui să intre în vigoare din toamna anului acesta conform unor zvonuri, avem următoarele precizări:

Update 2: (15 iunie 2011)
Reglementările ce urmează au fost adoptate de către Senatul României. Urmează să se pronunțe asupra acestora Camera Deputaților.

Art. 358 Transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit

(1) Transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobândit – SIDA – de către o persoană care ştie că suferă de această boală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani.

(2) Transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobândit – SIDA – de către o altă persoană decât cea prevăzută în alin.(1), se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 12 ani.

(3) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi (2) s-a produs moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani.
MODIFICARE IMPORTANTĂ PRIN CARE SE SANCȚIONEAZĂ EXPRES ȘI TRANSMITEREA VIRUSULUI DIN CULPĂ: (4) Când fapta prevăzută în alin.(2) a fost săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar dacă a cauzat moartea victimei pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

(5) Tentativa la infracţiunile prevăzute în alin.(1) şi (2) se pedepseşte.


PS. Dacă aveți nelămuriri nu evitați să întrebați prin comentarii la articol.

6 comentarii:

florin ghituica spunea...

Am gasit azi cateva amanunte nestiute de mine si cred ca si de altii . Aceste amanunte reprezinta afirmatia unui medic ginecolog care a scris pe un site despre BTS ( bolile cu transmitere sexuala ) : Riscul de a contacta HIV este urias la aceia care obisnuiesc sa faca sex schimbandu-si des partenerul , si in Romania se practica obiceiul schimbarii partenerului de foarte multi in orice ocazii .SIDA, care se poate transmite chiar şi prin sărut, deoarece saliva omului infectat conţine multe limfocite şi virusul care se numeşte HIV. !!!!!!!!! Nu am auzit nici un gay sa stie ca SIDA poate fi contactata prin sarut ! Ce va spune aceasta ?După ce boala este confirmată atât clinic cât şi paraclinic (adică prin teste de laborator) se începe un tratament care poate stopa boala pentru un timp (1‑2 ani) cu condiţia ca bolnavul să suporte acest tratament. Boala evoluează rapid cu semne şi simptome grave: encefalita subacută (la o treime din bolnavi), leziuni cardiace, leziuni pulmonare, digestive, hepatice, pancreatice, cutanate şi cancere dintre care sarcomul Kaposi (vezi planşele) este cel mai grav şi apare cel mai des la homosexuali. Uneori bolnavii rămân conştienţi până în ultimele faze ale bolii, alteori intră în psihoze acute sau nebunie, murind în cel mult 2 ani de zile.

sursa ; http://www.medicina-familiei.ro/ginecologie/793-bolile-cu-transmitere-sexual-bts.html
Eu sunt foarte sceptic ca sunt multi care stiu acestea . Apoi lipsa de educatie sexuala spune de fapt ceva despre acea responsabilitate la care a facut referire Alex , si la care face referire legea . Nu cred ca ar fi multi aceia responsabili atata vreme cat insasi afectiunea lor vorbeste de la sine despre iresponsabilitate si lipsa de informare . Sfatul meu sincer si prietenesc este sa ne informam si nicidecum sub nici un impuls sa nu avem relatii intime cu persoane necunoscute . Am aratat putin mai sus cat de rau evolueaza SIDA , tocmai ca sa-ntelegem care este starea psihica a unei persoane detinatoare de HIV . Cea mai buna LEGE este sa nu aveti incredere decat in acea persoana pe care o cunoasteti foarte , foarte bine . Iar analizele periodice va garanteaza ca sunteti persoane oneste si de cuvant , intr-o prietenie . Mare atentie , mai ales din motivul nestiintei maselor de oameni !!!

DarkQ spunea...

Florin, SIDA e una, HIV e alta.

Sursa pe care o citezi, cu toate respectele, este un mare cacat si cu siguranta nu e scris de medici.

HIV este virusul, care daca are timp sa se inmulteasca in voie, da niste semne clinice, un tablou clinic, numic in medicina SINDROM (SIDA).

Dar sa spui ca SIDA se ia prin saliva pe un blog citit, e o mare EROARE. Eu de aceea nu ti-am aprobat comentariul ca... blog... blog... dar informatia trebuie sa fie valida.

Alex (admin) spunea...

TEST

Alex (admin) spunea...

Îmi cer scuze pentru comentariile dispărute referitoare la această postare, însă este o eroare a celor de la blogspot, unde este găzduit blog-ul.

Anonim spunea...

Ce pateste o persoana care imprastie vesti false cum ca cineva se face vinovat de raspandire de boli cu transmitere sexuala?
Ce pateste daca face plangeri neintemeiate la organele abilitate?

Alex (admin) spunea...

@Anonim

Dacă ți s-a făcut plângere neîntemeiată ai dreptul de a-l reclama în baza art.259 din Codul Penal, ce reglementează infracțiunea de Denunț Calomnios.

Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
(1)Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

(2)Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

(3)Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.

De asemenea, dacă ți-au fost făcute și pagube materiale sau morale, așa cum prevede legea civilă pentru condițiile răspunderii civile, te poți constitui și ca parte civilă în procesul penal, astfel solicitând repararea daunelor materiale sau morale.


Cât ține de răspândirea de informații calomnioase sau insultă la adresa altora, art.205 și art.206 au fost abrogate acum ceva timp, însă Curtea
Constituţională a constatat că abrogarea art. 205 și 206 din Codul penal e neconstituțională. Deci ai putea să pornești o acțiune penală în baza acestor articole.

De asemenea, dacă e vorba de discriminare, nu ezita să te adresezi CNCD.

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki