duminică, 5 iunie 2011

Marșul Gay prezentat de Realitatea Tv

Ieri, în timp ce Marșul Gay se pregătea să-și „pornească motoarele”, Realitatea Tv începea o ediție specială în care aborda tocmai subiectul homosexualilor din România. Discuțiile au început firav, fiind axate pe probleme puse greșit, preconcepții devenite deja ceva obișnuit,  fără a avea bunul simț de a aduce în studio și un reprezentat sau un apărător al comunității gay. Bineînțeles, emisiunea semăna cu o adunare în fața blocului a unor spărgători de semnințe, care vorbesc despre economia mondială.


În loc să fi analizată oportunitatea acestui marș în contextul social actual, problemele de legislație în ceea ce ține de protecția persoanelor discriminate, a drepturilor oricărui om din țara asta, indiferent de sex, religie, rasă și altele, conform Constituției și a Declarației Universale a Drepturilor Omului, emisiunea a început prin problematizarea scrisorii de susținere a comunității gay, transmisă de către Monica Macovei celor de la Accept. Nimeni n-ar fi zis: „haideți să vedem ce putem să facem pentru oamenii ăștia, să vedem de ce au nevoie, poate-i putem ajuta cumva, să ajungem la un numitor comun cu ei.”, nimeni!

Prima intervenție telefonică, și singura, a fost a reprezentatului celor de la Noua Dreaptă, care  a criticat, ca în fiecare an, persoanele gay și marșul acestora, comentând de asemenea scrisoarea de susținere mai sus amintită, invocând că și Monica Macovei ar putea face parte din această minoritate sexuală. Câtă prostie!!!

Ulterior, emisiunea a continuat prin intervenția deputatului PSD de Dolj, ce se afla printre invitații din platou, domnul Claudiu Manda, un tânăr  în vârstă de 35 de ani, care mă uimește prin ușurința cu care spune că, în România, legea prin care homosexualitatea era încriminată a fost abrogată, iar el în prezent nu vede unde ar fi discriminarea în țara asta și deci, nu vede rostul acestui marș. Bineînțeles, din sala de ședințe a Parlamentului n-ai cum să vezi discriminarea, nici cum chiar ieri niște tineri homosexuali au fost alergați și cum s-a aruncat cu pietre după ei, așa cum ne este relatat pe StiriGay.ro

A doua intervenție a celor din platou este marcată de unul dintre cei mai slabi miniștri pe care România i-a avut în portofoliul Ministerului Educației, Cristian Adomniței abținându-se în a discuta despre parada gay și homosexuali, precizând că nu vede ce ar fi de spus, atâta timp cât imaginile vorbesc de la sine, lăsând impresia de dispreț asupra gay-iilor. Bineînțeles, fostul ministru nu a uitat că este politician, acuzând-o pe Monica Macovei pentru faptul că dorește doar să-și facă publicitate prin scrisoarea de susținere a homosexualilor, totodată reiterând ideea că Monica Macovei ar putea face parte din comunitatea gay. Domnule fost ministru, stați jos! Anul ăsta sunteți repetent!

Cea de-a treia intervenție a fost plină de pragamtism, analistul politic Iosif Boda susținând că nu vede nicio problemă în ceea ce privește homosexualii și lesbienele, singurul impediment al acestora fiind dat de faptul că nu pot da naștere unor copii, de aici și dorința de a avea dreptul de a adopție.

A urmat o transmisie în direct de la Marșul Gay, unde, bineînțeles, prima la interviu era Naomi, iar cea de-a doua tot o travestită. Neavând nimic cu travestitele, ca să nu mai aud iarăși că am ceva cu ele, întrebarea mea este în felul următor: „Jurnaliștii tati, dacă mergeți la Marșul Gay, de ce nu luați interviuri homosexualilor?”  În fine, cel puțin de data aceasta, Naomi n-a mai făcut circ în acel interviu.  (bine, asta nu înseamnă că îmi intră în grații)

De fapt, Naomi vorbise despre faptul că au fost câțiva ani în care n-a mai participat la marș deoarece s-a simțit extrem de discriminată la primele ediții, românii fiind primitivi la acea vreme, iar în prezent lucrurile cunoscând puțină schimbare.

Bineînțeles, discuția în platou a continuat pe baza interviului dat de Naomi, nu a argumentului homosexualității și problematicilor conexe, unul dintre invitați spunând că toleranța nu se obține prin a-i face pe oameni primitivi, doar pentru că nu acceptă relațiile homosexuale. Aici, după cum puteți vedea, a intervenit manipularea! Naomi făcuse referire la faptul că în anii precedenți lumea era primitivă deoarece apela la violență, pentre că arunca cu pietre, nu din cauza faptului că cineva n-ar fi luat în brațe homosexualii, zicându-le cât de perfecți sunt.Nimeni nu cere ca cineva să fie neapărat de acord cu homosexualitatea în totalitatea ei, dar să fie respectate drepturile fiecărui om, în mod egal, indiferent de orientarea sexuală, este esențial într-o societate ce pretinde a fi europeană, modernă...

Și da, România este încă primitivă. Aruncatul cu pietre și cu alte obiecte de mobilier stradal nu pot să cred că sunt parte dintr-o epocă modernă a societății noastre, la nicio manifestare, orice scop ar avea ea, cum nici limitarea drepturilor în funcție de orientarea sexuală nu este o formă de evoluție.  Când argumentul religios stabilește regulile într-un stat, iar reglementările juridice cad în plan secund, e clar că nu vorbim de un stat modern, ci de unul primitiv.

De fapt, chiar abordarea din platoul Realitatea Tv este un primitivă, fie că vorbim de angajații trustului, fie că ne referim la discursurile politicienilor invitați.  

8 comentarii:

Adita spunea...

foarte bun articolul, si foarte obiectiv.

Alex (admin) spunea...

@Adita

Mulțumesc mult!

Adita spunea...

ce m-a deranjat la emisiunea asta a fost .. totul. motive si motive, si nimic care sa fie de dai doamne. Adica stai putin, se leaga de faptul ca optiunile noastre sexuale nu ar trebui afisate in public, ca li se pare jenant si pervers, si ca atata timp cat se face intre 4 pereti, nu ar avea ei treaba. Dar sa fim seriosi. La ei ca sunt str8 e normal? Cati dintre noi nu am vazut cupluri de tineri prin parcuri, si in timpul zilei si spre seara sau chiar noaptea, calare unul peste altul, mai mai ca se... Si nimeni nu spune nimic. Acolo nu-i nimic gresit. Ei.. tineretu' asta! nu ? Si cu tinerea de mana, aia iarasi a fost .. de-o absurditate... ca suntem perversi! Ce-i asa de pervers in a tine pe cineva de mana? e chiar asa de jenant pt cei str8? si acolo deranjam? mi se pare foarte prost judecata treaba asta. O mie si o suta de lucruri privite urat doar pt faptul ca esti gay. Dar in fond si la urma urmei, deranjeaza ei mai mult ca noi pana la urma. Nu am vazut (eu personal) un gay sau o lesbi sa faca (stim noi ce) in locurile publice gen parc, etc. DImpotriva, exista mai multa educatie decat la cei 'normali'. Si in plus, problema ca nu putem concepe. Mi se pare o absurditate. Dar .. nu exista adoptie? Va asigur ca copilul ala creste intr-un mediu mult mai organizat si educat decat intr-unul normal, cu betii, injuraturi ca la usa cortului, batai si te mai miri ce se intampla in mult laudatele familii 'normale'. Si inca ceva... care-i problema lor referitor la optiunea noastra de a fi gay nu inteleg. E strict problema mea ce bag .. undeva! A nimanui altcuiva. CIneva spunea la un mom dat.. "lasa-i ma sa faca ce vor, daca li bine .." . Mie unul mi-e bine. Nu mi-e bine cand sunt privit urat si 'scuipat' de la distanta. Atunci nu mi-e bine. Oamenilor de place mult prea mult sa catalogheze. Lasati oamenii sa fie ce vor. Oricum.. tara asta e mult prea inapoiata ca sa se dea 'verde' si la noi .. din pacate

Dan spunea...

Concluzia ar mai fi: indiferent de partid,oamenii sunt aceiasi ! Homofobi ! Sunt absolut sigur ca cei care ii urasc pe gay,bisexuali,lezbiene sunt cei care au aceiasi orientare sexuala dar sunt frustrati din diferite motive,cred ca unul dintre motive ar fi si acela ca in perioada comunista a fi gay/bi/lezbi era interzis si nimeni nu avea curajul de a se afirma public (se spun chiar si zvonuri ca Ceausescu insusi ar fi avut alta orientare sexuala). Am vazut de curand un film pe Pro Cinema in care un om (puscas marin) a venit intr-un nou cartier cu familia sa,stiti cum e traditia in America,cand vine un om nou in cartier ii urezi bun venit si ii dai o prajitura etc,au venit 2 tipi imbracati foarte pedant exact precum niste agenti de vanzari de calitate,puscasul marin asta' i-a intrebat ce vor si cine sunt,au spus ca sunt parteneri,asta a spus in ce anume ? si au spus ca unul e avocat,celalalt e medic,asta s-a enervat uimitor de tare,i-a facut poponari,ca li se face scarba de ei etc,ca la final puscasul asta marin sa ii faca avansuri la un vecin - filmul e bazat pe realitate,nu e fictiune si nici imaginatia regizorului -> concluzia este ca: cei mai mari homofobi sunt insusi gay-ii care sunt frustrati. Am putea incepe o lista homofobii din Romania: unul dintre ei e Daniel Buzdugan (care in emisiunea Morning Zu i-a facut nesimtiti pe cei care au participat la Mars). Sunt suta la suta sigur ca domnul Claudiu Manda ar putea avea o alta orientare sexuala si multi alti politicieni si persoane publice din Romania si nu numai !

Irina spunea...

Inca un articol foarte bun! :)

Alex (admin) spunea...

Mulțumesc! :D

Michelangelo spunea...

Alex, ai un blog foarte reusit, e pentru prima data cand il vizitez si ti-am citit postarile cu mult interes si chiar satisfactie. Cand am ajuns insa la acest articol mi s-a urcat tensiunea... in special privind imaginea cu popa ortodox protestand la marsul gay...
Uite care-i parerea mea. Mie mi se pare a fi gay, undeva similar cu a fi vegetarian. Cand ma prezint cuiva, nu ma prezint cu "Salut, sunt X si sunt vegetarian"... pentru ca este irelevant. Doar daca se ajunge sa stam la masa, si sa trebuiasca sa mananc ceva, atunci pot sa imi exprim preferinta. La fel si cu homosexualitatea. Ce treaba are X si Y cu cine ma culc eu, atata timp cat se intampla intre 2 persoane majore, din liberul lor consimtamant, intr-un spatiu privat, fara a ne afecta viata profesionala...
Si tocmai din acest motiv, nu sunt de acord nici cu paradele gay, in special nu in tari post comuniste precum Romania. Este doar un bun prilej pentru "o adunare în fața blocului a unor spărgători de semnințe, care vorbesc despre economia mondială" dupa cum ii numesti tu, de a-si exprima parerea neavizata, si inducand in eroare si mai mult opinia publica.

Stoicescu A. spunea...

Multumesc! :P

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki