vineri, 8 iulie 2011

Noi nu ne-am vândut țara. Noi am dat-o gratis!

Citesc în Ziarul Financiar că Guvernul a decis să vândă pachetul de 9,84% din Petrom folosind o metodă extrem de bizară, inedită pe piața de capital din România, licitația având preț maxim pe acțiune (0,46 lei), dar nu și preț minim.


Iar eu, ca cetățean de rând, fără masterat sau doctorat în economie (încă), dar cu ceva cunoștințe despre aceasta, stau și mă întreb: de ce dracu fixăm un preț maxim pe care vrem să-l primim, când ar trebui să stabilim doar unul minim, în așa fel încât să nu vindem sub valoarea reală a acțiunilor?

Cu alte cuvinte, în loc să maximizăm veniturile pe care le-am putea obține din vânzarea acestui pachet, nu facem altceva decât să le limităm, ba chiar să ajungem în situația de a vinde acțiuni Petrom la un preț derizoriu, în cazul în care unii „joacă bine”, neexitstând preț minim per acțiune.

Și ca să demonstrăm că suntem un neam de tâmpiți, am stabilit un preț maxim pe acțiune exact când l-am fi putut specula mai mult, la valori mult mai mari, date fiind descoperirile de gaz natural făcute de Petrom în Oltenia, fapt anunțat chiar chiar ieri.

Poate nu m-oi pricepe eu așa bine la economie, dar eu nu văd cu ochi buni această limitare a prețului per acțiune, mai ales când vine vorba de Petrom, o companie a căror acțiuni au crescut chiar bine în ultima perioadă, fapt ce ar fi atras cumpărători în mod automat.

Până la urmă tot e bine, dacă mă uit la ce a făcut Năstase. Dacă pachetul de 9,48% deținut de statul român la Petrom ar fi vândut la prețul maxim stabilit, de 0,46 lei/acțiune, s-ar încasa 610 milioane de euro la buget, comparativ cu 669 milioane de euro, cât a obținut Guvernul Adrian Năstase pe 33,34% din acțiunile Petrom, când controlul asupra companiei a fost vândut austriecilor de la OMV, la momentul respectiv (anul 2004) DOAR resursele de petrol din zăcămintelor Petrom fiind evaluate la peste 18 miliarde de dolari.

Acum stau eu și mă întreb: ne mai mirăm când unii se joacă cu prețul la carburant cum vor, iar statul stă și se uită neputincios? Nu, să nu ne mirăm. Dacă statul român era deștept, făcea din Petrom una dintre cele mai puternice companii petroliere europene, în condițiile în care Societatea Națională a Petrolului (Petrom) producea aproximativ 220.000 de barili de petrol zilnic, aproape dublu față de austriecii de la OMV, iar astăzi noi ne jucam cu prețul carburanților în Europa, dar suntem niște bișnițari de mâna a doua... Ni se aruncă două firmituri, iar noi lăsăm ciolanul.

În câteva cuvinte: Suntem de-o dobitocenie mare! Extrem de mare!
Bine zicea cineva: Noi NU ne-am vândut țara! Am dat-o gratis!


După modelul lui Mircea Geoana, cu „Mihaela, dragostea mea!”, am să zic și eu ceva de genul, doar că sună cam așa „Adrian Năstase, dragostea mea! Ce ți-aș face?!” Acum ascultați asta. 


România zilelor noastre. Năstase încă e liber. Și mulți alții...

0 comentarii:

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki