marți, 23 august 2011

Dan Negru sancționat de CNCD

Conform unui comunicat de presă transmis de către Asociația ACCEPT, Dan Negru a fost sancționat cu avertisment de către Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma declarațiilor făcute pe blog-ul său, referitoare la protestul unui grup de homosexuali împotriva Papei, odată cu vizita acestuia în Spania. Pe atunci, prezentatorul tv scria pe blog-ul personal că:

”(...) de data asta am certitudinea ca politia spaniola a scapat situatia de sub control. E impardonabil sa dai voie unor dereglati sa tulbure botezul celui mai frumos monument european. Libertatea trebuie sa aiba si ea o limita! (...). (...) Bastoane si dube indiferent de cat tipau baieteii mai apoi.”

Protestul tinerilor homosexuali din Spania a survenit în urma declarațiilor Papei, în care acesta critica legislația din această țară, referitoare la permisiunea persoanelor de același sex de a se căsători între ele. Astfel, ca reacție la faptul că Papa își bagă nasul în treburile interne ale Spaniei, criticând drepturile unei minorități, care de altfel plătește taxe, câteva sute de tineri s-au adunat în fața catedralei Sagrada Familia din Barcelona, unde s-au sărutat în timpul oficerii unei slujbe de către Papă.


Astfel, CNCD a considerat că afirmațiile domnului Negru sunt elemente de incitare la violență față de comunitățile LGBT, astfel încadrându-se în dispozițiile prevăzute de art.2 alin.5 din O.G. nr.137/2000*, și a decis sancționarea acestuia cu avertisment.

Potrivit CNCD: (...) Colegiul reține că față de obiectul prezentei cauze, reclamantul (Asociația ACCEPT) face o relatare a celor petrecute la momentul respectiv, la care sunt adăugate păreri personale, judecăți de valoare asupra celor prezenți în cadrul respectivei manifestații (...)

Irina Nița, Directorul Executiv al Asociației ACCEPT, asociație care a reclamat la CNCD atitudinea prezentatorului tv Dan Negru, a ținut să transmită următorul mesaj: „Salutăm decizia CNCD prin care afirmațiile domnului Dan Negru au fost sancționate cu avertisment și sperăm ca această situație să fie una din care să învățam că, deși dreptul la libertatea de exprimare este garantat de Constituția României, acesta nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine. Trăim într-o societate în care nivelul de discriminare al persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si trans) este foarte mare (Conform sondajului CNCD din 2010) și atunci declarațiile de tipul celor făcute de domnul Dan Negru nu vor face decât să înrăutățească această situație. Incitarea la ură sau/și violență față de un anumit grup nu este o soluție pentru diminuarea nivelului de discriminare din societatea românească actuală.”

Asociația ACCEPT este o organizație neguvernamentală care apară și promovează drepturile persoanelor LGBT - lesbiene, gay, bisexuali, transgender - ca drepturi ale omului, a fost înființată în anul 1996, iar de-a lungul timpului s-a remarcat printr-o poziție fermă față de cazurile de discriminare. Totodată, organizația Accept este și deținătorul drepturilor asupra organizării Gay-Fest-ului din România, pentru care și-a mobilizat an de an atât resurse umane, cât și importante resurse materiale.

Comunicatul de Presă a fost transmis către Idei de Gay de către PR-ul asociației ACCEPT, Bogdan Istrate, unul dintre oamenii valoroși pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului și cu care am avut o colaborare extraordinară de fiecare dată, acesta dând dovadă de înalt profesionalism în munca pe care o desfășoară.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Si in cadrul institutiei nonguvernamentale ACCEPT sunt persoane HOMOFOBE sau acide cand vb despre semenii lor, asa ca Dan Negru nu cred ca a comis o greseala prea mare...zic.o

Anonim spunea...

unde esti tu tepes ,doamne ???
in ce vremuri am ajuns oare ?

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki