vineri, 18 noiembrie 2011

Panică pe Wall Street - începutul crizei economiceTocmai m-am întors de la cinema, acolo unde am fost să văd filmul „Panică pe Wall Street”, producție care nu face altceva decât să ilustreze, în linii mari, modul în care a început marea criză financiară din anul 2008, criză care ține până în zilele noastre. Filmul prezintă ultima zi de „viața” unei mari instituții bancare, chiar înainte ca aceasta să-și anunțe falimentul, arătând sursa crizei și cum un grup restrâns de oameni a decis că e mai bine să plătească o lume întreagă decât să piardă ei din deprecierea unor active imobiliare.

Cu alte cuvinte, această producție nu face altceva decât să prezinte în mod franc modul în care se învârte lumea și cum bani contează; nimic mai mult. Pe piețele financiare se învârte doar sânge rece!

Filmul nu se adresează neapărat unui public foarte larg, mai ales că pentru a înțelege anumite mecanisme este nevoie de cunoașterea unui minim de macroeconomie, a modului în care funcționează instituțiile bancare, foarte multe aspecte fiind spuse în subsidiar, nu prezentate explicit. Ceva de genul „fă conexiunea, boule!”. Așadar, filmul ar putea părea plictisitor dacă nu sunteți cât de cât pasionați de economie sau dacă nu reușiți să faceți un minim de conexiuni în acest domeniu. 


Cu siguranță că filmul ar fi trebuit să fie mult mai complex dacă ar fi să prezinte tot sistemul prin care a început criza în 2008 însă, per ansamblu, lucrurile sunt prezentate bine și nestilizat, cu un curaj deosebit în a spune cum funcționează lumea în ziua de azi: Scapă cine poate!

P.S. Pentru cei pasionați de dezbateri social-politico-economice, filmul acesta ar fi un bun prilej, putând constitui un fel de încălzire, de preludiu pentru discuții.

0 comentarii:

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki