joi, 30 mai 2013

Măștile noastre de toate zilele

A trecut foarte mult timp de când mi-a fost „aruncat” subiectul la „fileu”, dar uite că în final îl abordez, într-o manieră mult mai relaxată decât doream s-o fac inițial. De fapt, în urmă cu câteva luni mi-a fost propus să abordez pe blog-ul de față ideea măștilor pe care fiecare dintre noi le poartă la locul de muncă, în familie, alături de prietenii str8, printre prietenii gay și așa mai departe.


Oricum ar fi, e clar că mulți dintre homosexualii din România au cel puțin 2 măști pe care le ocazional poartă: una printre prietenii str8, în cazul persoanelor nedeclarate, iar o alta printre prietenii gay. În fiecare dintre aceste două situații renunțăm la anumite elemente ce ne definesc și adăugăm libertate contextuală.

Atunci când suntem printre părinți și prieteni, colegi de muncă și alții asemenea, persoane care poate nu știu de orientarea noastră sexuală, purtăm o anumită mască, aceea a băiatului heterosexual, atras de fete (by default), plini de eleganță și cu multe criterii în alegerile noastre, fapt care ne permite să nu ne combinăm cu orice gagică; sâc! Bine, asta funcționează până la o vârstă...

În situația asta renunțăm la personalitatea noastră sexuală, încadrându-ne brusc pe un șablon al societății, unul destul de riguros și complet aiurit, mai ales dacă ne raportăm la mentalitatea românului de rând.

Cea de-a doua mască este purtată printre prietenii homosexuali, atunci când devenim brusc „în mediul nostru” din punct de vedere al libertății de exprimare, în special atunci când vorbim despre subiecte în relație cu sexualitate. Totuși, dacă este să analizez multe persoane, odată cu deschiderea cutii pandorei se închide o alta, aceea a informațiilor persoane în legătură cu familia, eventual unii dintre noi își țin numele real ascuns, locul de muncă și alte chestii de genul acesta.

Poate la nivelul orașelor mari lucrurile s-au mai calmat, lumea fiind mult mai deschisă din punctul acesta de vedere, însă dacă coborâm puțin în realitatea românească de zi cu zi a homosexualilor din orașele mai puțin mari, lucrurile sunt de-a dreptul pline de frustrare, iar acest subiect deja ar putea să facă obiectul altei postări.

Totuși, dacă e să mă refer la măști, trebuie avut în vedere că nu purtăm doar măștile mai sus precizate, ci multe declinări ale acestora, în funcție de o serie de factori, uneori determinați de timp, alteori de chimia dintre oameni și așa mai departe.

Gândiți-vă la câte măști afișați în comunitate, de câte ori ați fost complet diferit de la o persoană la alta, la cum vă prezentați în fața unei persoane nou cunoscute și cum sunteți în fața prietenilor homosexuali ce vă știu de foarte mulți ani. Analizați cum vă schimbați în funcție de câte persoane sunt în jurul vostru. Am întâlnit oameni care sunt foarte în regulă când sunt doar cu o persoană, la o discuție, iar când e să apară un grup mai mare se schimbă brusc, încep să devină mult mai acide, mult mai arogante...

Și atunci, mă întreb și eu, câte măști purtăm?

0 comentarii:

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki