Comunitatea Gay din România

Această pagină își propune să ofere o imagine cât mai clară asupra comunității gay din România, oferind o descriere simplă a ceea ce sunt homosexualii în general, axându-se în principal pe analiza stilului de viață a persoanelor gay și bisexuale din România; cum trăiesc, cum se întâlnesc, ce discută, în ce activități se implică, în ce domenii activează și așa mai departe, încercând să elimine acele preconcepții pe care o mare parte a populație de le are.

„Comunitatea Gay din România” - ce înseamnă sintagma?
Este important să nu cădem în capcana de a considera „comunitatea gay” ca fiind o organizație, cu sau fără formă juridică, ce solicită la unison anumite drepturi, formată din membri care se cunosc toți între ei și așa mai departe. Acest lucru este în totalitate GREȘIT ÎNȚELES de opinia publică și trebuie demontat prin informare corectă și susținută, în așa fel încât, dacă cineva vrea sau simte să fie homofob, măcar să o facă în cunoștință de cauză, nu în baza unor elemente fantasmagorice.

Astfel, trebuie știut că sintagma „comunitatea gay din România” este doar o modalitate, o denumire generică, prin care se determină un grup de oameni din România, având în vedere elementul comun privind sexualitatea acestora (gay / bisexuală), fără a lua în considerare alte aspecte de natură socială.

Cine face parte din comunitatea gay din România?
Când vorbim despre „comunitatea gay din România”, nu vorbim despre un grup clar definit, uniform și bine structurat, ci despre niște persoane oarecare, introduse aleatoriu și nedeterminat într-o clasificare ce are ca singur element comun de clasificare sexualitatea gay sau bisexuală a indivizilor din România.

Așadar, comunitatea gay din România este formată din totalitatea persoanelor gay (inclusiv persoanele lesbiene) și bisexuale, cu reședința pe teritoriul României, indiferent de naționalitate sau cetățenie, indiferent că acestea se identifică sau nu cu sintagma mai sus precizată, avându-se în vedere singurul element comun - faptul că sunt gay sau bisexuale.

Afirmația „sunt gay, dar nu fac parte din comunitate” este greșită.
De multe ori am auzit afirmația mai sus enunțată și o consider complet eronată. Așa cum am mai spus, sintagma de „comunitate gay” nu face referire la sensul formal de a fi membru, de a adera la ceva pentru a fi membru, astfel că nu poți să decizi dacă faci sau nu parte, ea constituind o formă de clasificare și nimic mai mult. Astfel, simplul fapt că ești gay sau bisexual te face parte a acestei clasificări, indiferent de voința ta.

Cu alte cuvinte, așa cum spunea președintele unei organizații non-guvernamentale din România, fie că ne place sau nu, atâta timp cât suntem judecați la comun după criteriul sexualității, suntem parte a comunitatea gay din România, doar pentru că suntem gay/bisexuali.

Bineînțeles, acest refuz de a fi „băgat în oală” cu ceilalți este oarecum justificat, sintagma de „comunitate gay” fiind înțeleasă și promovată greșit de-a lungul timpului, chiar și de către organizațiile non-guvernamentale care militează pentru drepturile persoanelor gay sau bisexuale.

Această confuzie a făcut ca de-a lungul timpului sintagma să fie asimilată unor persoane și situații ridicole, fără cultură, fără educație și fără un simț al penibilului, persoane care aduc aduc atingere moralei publice, lucru în cea mai mare parte eronat.


De exemplu, prezentarea de către mass-media a unor travestiți și transsexuali scandalagii și ridicoli ca fiind membri marcanți ai comunității gay din România a făcut ca sintagma să fie înțeleasă greșit, fiind asimilată cu persoanele de prost gust prezentate, în mod exclusiv, considerând că această „comunitate gay” este formată din asemenea personaje, fapt eronat.

Travestiții și transsexualii fac parte din „comunitatea gay”?
În continuarea celor declarate anterior, dacă este să facem o analiză atentă, transsexualii și travestiții nici măcar nu fac parte din comunitatea gay, aceste particularități fiind elemente de clasificare după alte criterii, excluzându-le pe cele sexuale.

Tot așa, la această întrebare aș răspunde tot cu o întrebare: Alexandru Arșinel face parte din comunitatea gay doar pentru că a jucat roluri de travestit? Sigur că nu, pentru că a face travesti nu implică să fii gay sau bisexual, ci implică a face artă, a te transpune în pielea unui personaj opus sexului tău, fără a implica și o atracție sexuală față de același sex.

Până și DEX-ul definește travestiul ca fiind o „interpretare a unui rol masculin de către o femeie sau a unui rol feminin de către un bărbat”, iar aici nu cred că e nevoie de alte explicații.

Ce-i drept, sunt și persoane care practică travestiul ca stil de viață, nu ca artă, dar aceste cazuri sunt extrem de rare în general și foarte puține chiar printre persoanele gay; aș estima undeva la un procent cu o singură cifră, sub 5%.

În cazul transsexualilor situația este și mai tranșantă. Este mai mult decât evident că aceștia nu sunt parte a comunității gay, întrucât aici vorbim despre o eroare a identității de gen corectată prin intervenție chirurgicală. Ce este asta?

În exprimarea cea mai simplă, eroarea identității de gen este atunci când o persoană s-a născut în corpul nepotrivit, atunci când o femeie s-a născut în corp de bărbat sau când un bărbat s-a născut în corp de femeie. Și mulți ar fi tentați să considere aceste lucruri ca fiind închipuiri ale acelor persoane, dar nu este chiar așa. Odată ce au devenit transsexuali, adică eroare a fost corectată, asta înseamnă că au fost efectuate niște tratamente hormonale operații, iar acestea nu se fac în orice condiții și, oricum, nu atât de repede.

Înainte de orice operație de schimbare de sex se fac evaluări psihologice stricte, ce pot durea chiar și ani, iar asta  pentru a vedea dacă este întra-adevăr cazul unei erori de identitate de sex și dacă e cazul unei corecții, ceea ce face persoana să nu fie gay sau bisexuală.


Această pagină urmează a fi completată și cu alte informații, aceasta fiind doar prima parte.
Dacă aveți întrebări sau alte nelămuriri, subiecte sau idei de oferit, scrieți la adresa de e-mail pe care o găsiți în meniul „Contact”. 0 comentarii:

 

Copyright © 2010 Idei de gay | Premium Blogger Templates & Photography Logos | PSD Design by Amuki